De Medina van Marrakech
De Medina van Marrakech

De Medina van Marrakech

Marrakech beleef je pas écht in de Medina. Hier in de oude historische stadskern ontmoeten het heden en verleden elkaar in een rijke mix van culturen. De Medina van Marrakech is de grootste bezienswaardigheid van de stad. Je vind er niet alleen de bekende Souks en Place Jemaa-el-Fna, maar achter de sobere rode gevels bevinden zich soms werkelijk prachtige architecturale hoogstandjes. Sinds 1985 is de gehele medina van Marrakech door UNESCO als beschermd werelderfgoed verklaard en beschermd.

Wat is een Medina?

In de Arabische wereld wordt de term Medina gebruikt om het oude historische stadscentrum aan te duiden. De medina van Marrakech werd gesticht in 1077. Zoals de meeste oude steden is ook de Medina van Marrakech omgeven door stadswallen. Deze oude verdedigingsmuren moesten de stad beschermen in tijden van gevaar. De stadswallen van de Medina zijn voorzien van verscheidene (oude) stadspoorten die toegang bieden tot de medina. Zo een stadspoort noemt men “Bab”. Een van de oudste monumentale stadspoorten is de Bab Agnaou nabij de Kasbah.

De Medina van Marrakech

De medina van Marrakech bestaat uit allemaal verschillende buurten, die met elkaar verbonden zijn. In iedere buurt beschikt over 3 belangrijke elementen: Een moskee (groot of klein), een hamman (openbare stoombad) en een publieke oven. Meestal bevinden deze elementen zich centraal in de buurt, nabij een plein.

De charme van de medina van Marrakech is de unieke mix van traditionele en moderne levenswijzen.

stadspoort medina van Marrakech
Een van de oude (kleinere) stadspoorten van de Medina van Marrakech

De medina van Marrakech op kaart:

Op onderstaande kaart is de Medina omcirkeld met een rode stippellijn. Zoom eens volledig in om een idee van de omvang te krijgen en schakel daarna eens om naar de luchtbeelden (in de linker onderhoek van de kaart). Je zal dan niet alleen zien hoe dichtbebouwd alles is, maar ook dat bijlange niet alle straatjes en steegjes in kaart gebracht zijn.

Bereikbaarheid:

Marrakech Medina

Grote delen van de medina zijn autovrij, simpelweg omdat er geen auto’s door de smalle straatjes passen. Dat wil niet zeggen dat het niet druk kan zijn in de smalle straatjes en steegjes. In plaats van auto’s rijden er talloze bromfietsen alsook ezels en karren door de medina.

Wanneer je een hotel geboekt hebt binnen de Medina zal je mogelijk het laatste stuk te voet moeten afleggen. Vaak kan je met het hotel afspreken dat iemand je bij een herkenningspunt komt ophalen.

Verdwalen in de medina:

De Medina van Marrakech omslaat een behoorlijk groot gebied met oneindig veel smalle kronkelende straatjes. Het is dan ook volstrekt normaal dat je hier door alle indrukken gedesoriënteerd raakt en verdwaald. Dat hoort echter geen reden tot paniek te zijn, maar is net een leuk onderdeel van de ervaring.

Je kan je voor je vertrek al voorbereiden door offline kaarten te downloaden op je smartphone. Dat kan via een app zoals maps.me. Tenzij je een lokale simkaart hebt wil je liever geen mobiele data verbruiken buiten Europa. Hou er wel rekening mee dat niet alle steegjes en straatjes in kaart gebracht zijn.

Let wel op voor de “valse gidsen“. Sommige locals weten natuurlijk ook dat vele toeristen verdwalen en durven daar ook wel eens misbruik van te maken. Al snel zullen ze je aanbieden om je terug naar een herkenningspunt te voeren, om vervolgens een vergoeding van je te vragen. Meestal zijn ze vriendelijk, maar wel zéér opdringerig. In zulke situaties moet je vriendelijk duidelijk maken dat je geen hulp nodig hebt. Ben je toch verdwaald en heb je aanwijzingen nodig, richt je dan op een uitbater van een winkeltje of bij een horeca-zaak.

Rondleidingen door de medina:

Ben je voor het eerst in Marrakech, dan is het een goed idee om een rondleiding met gids door de medina te boeken. De gids zal je niet alleen langs alle belangrijke bezienswaardigheden zoals Place Jemaa-el-Fna of de souks brengen, maar zal je ook helpen om opdringerige verkopers op afstand te houden. Vaak kunnen ze je ook nog wat onderhandelingstechnieken leren.

Derb, Dar en Riad:

Als je een hotel boekt in de Medina, zal vaak de woorden “derb,” “dar,” en “riad” zien in de naam of het adres. Hier een korte uitleg:

 • Derb: De steegjes waar de meeste woonhuizen zich bevinden, vaak smaller dan de gewone straten waar winkeliers zich bevinden.
 • Dar: Een woonhuis, vaak kleiner dan een riad, met een kleinere binnenplaats en 4-7 kamers.
 • Riad: Een luxueuze woning van de burgerij, gebouwd rond een centraal gelegen open binnentuin.

Overnachten binnen de Medina:

Als je de authentieke sfeer van de medina van Marrakech écht wil beleven kan je er natuurlijk ook overnachten. Er bevinden zich letterlijk honderden hotels, riads en dars, waar je aangenaam kan verblijven. De sobere gevels verraden vaak weinig over de prachtige architectuur en decoraties binnenin. Er zijn zowel low budget hostels als meer luxueuzere riads beschikbaar. Prijzen variëren meestal van 12 tot 75€ per persoon, per nacht.

Bezienswaardigheden in de Medina:

De medina op zichzelf is veruit de belangrijkste bezienswaardigheid te Marrakech, alsook de grootste. Je kan hier makkelijk een hele dag rondlopen zonder een specifiek doel voor ogen, overal valt er wel wat te zien of te beleven. Binnen de oude medina bevinden zich een aantal bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben als je Marrakech bezoekt.

Voor meer bezienswaardigheden, zie de pagina Bezienswaardigheden in Marrakech

2 reacties

 1. Monique

  Wat een fijne info.Dank je wel
  Ik ben op dit moment boor de 5de x in o.a Marrakech en wat is het weer sfeervol genieten.Wist niet dag er zoveel doekh waren met verschillende namen.Weet je ook hoeveel straatjes de Medina in Marrakech heeft ?

  1. Wauw Monique, ik ben jaloers op je! Geniet van je vertrouwde zonnige verblijf in Marrakech!
   Ik ben niet zeker of men nu al eindelijk alle straatjes en steegjes van de Medina in kaart heeft kunnen brengen. 5 jaar geleden was het een grotere grijze vlek op Google Maps dan nu, maar nog steeds lijken de kaarten van de medina niet compleet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *