Marrakech Reisgids
Dagtrips en excursies vanuit Marrakech

Dagtrips en excursies vanuit Marrakech

Marrakech is het ideale startpunt voor tal van dagtrips of meerdaagse excursies naar andere bezienswaardigheden in Marokko. Enkele voorbeelden van populaire dagtrips zijn de indrukwekkende watervallen van Ouzoud, de oude Kasbah’s in het Atlas-gebergte nabij Ouarzazate, of het gezellige kuststadje van Essaouira met de oude medina en vissershaven. Voor een excursie naar de Sahara-woestijn zal je op meerdere dagen moeten rekenen. Gelukkig zijn er wel vele tours die een compleet pakket aanbieden, inclusief transport, overnachting en maaltijden.

Natuurlijk kan je ook op je eigen houtje een dagtrip of meerdaagse excursie vanuit Marrakech organiseren. Ait-Ben-Haddou, Imlil en Essaouira zijn namelijk enkele bestemmingen waar het aangenaam is om een nachtje te verblijven.

Hieronder vind je een overzicht van de populairste bestemmingen vergezeld met de nodige praktische reisinformatie.

Overzichtskaart

Als je van plan bent om een dagtrip of meerdaagse excursie vanuit Marrakech te maken, is het belangrijk om te weten waar je de belangrijkste bezienswaardigheden kunt vinden. Op onderstaande kaart zijn de belangrijkste bestemmingen aangegeven, zodat je gemakkelijk een reisroute kunt plannen en niets hoeft te missen.

Agafay woestijn

De Agafay woestijn is gelegen op 30km ten zuidwesten van Marrakech, op ongeveer 45 minuten rijden. Anders dan in de Sahara is dit geen zandwoestijn, maar een rotswoestijn. De woestijn is ongeveer 750 vierkante kilometer groot en is omringd door bergen.

De lokale bevolking van de Agafay Woestijn bestaat voornamelijk uit Berbers. Zij hebben hun eigen cultuur en gebruiken die nog steeds worden gekoesterd. Berbers staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid en willen reizigers graag laten kennismaken met hun levensstijl en tradities.

Het klimaat in de Agafay Woestijn is warm en droog. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 40 graden Celsius, terwijl in de winter de temperatuur kan dalen tot 0 graden Celsius.

Bereikbaarheid

 • 30 km vanuit Marrakech, circa 45min rijden
 • Ideaal voor een halve dagtrip of een dagtrip
 • Kan gecombineerd worden met het Atlasgebergte en de 3 valleien
 • Verschillende activiteiten beschikbaar zoals kameel- en quadtochten, diners en ballonvaarten

Vanuit Marrakech zich je in de verte het Atlasgebergte al liggen. Het is dan ook een populaire bestemming voor dagtrips en excursies vanuit de rode stad. Op een klein uurtje rijden bevindt je jezelf reeds in de prachtige valleien van het Atlasgebergte. Mount Toubkal, de hoogste bergtop van Noord-Afrika, ligt slechts op 80km van het centrum van Marrakech.

Reis je in de winter naar het Atlasgebergte? Hou er dan rekening mee dat er sneeuw kan liggen en dit de bereikbaarheid kan beïnvloeden. Informeer jezelf vooraf en zorg voor voldoende warme kledij.

Als reiziger heb je verschillende opties om het Atlasgebergte te bezoeken. Hieronder belichten we de verschillende mogelijkheden.

Dagtrip naar de Ourika Vallei

Op nog geen uur rijden vind je ten zuid-oosten van Marrakech de Ourika Vallei. Deze vruchtbare vallei wordt voorzien van water door een rivier die gevoed wordt door bronnen in de Hoge Atlas. Langs de ourika rivier vind je tal van restaurantjes waar je heerlijk kan eten, vlak naast het stromende water. Een populaire dagtrip bestemming is het kleine dorpje Setti Fatma, de laatste nederzetting die met de auto aan deze kant van de bergen bereikbaar is. Vanaf hier kun je kleine wandelingen beginnen in de Atlas. De korte wandeling naar de watervallen van Setti Fatma is een klassieker.

Praktisch en bereikbaarheid

 • Ongeveer 45km / 1u rijden vanuit Marrakech
 • Er is geen openbaar vervoer naar de Ourika vallei
 • Bereikbaar met de Grand Taxi, huurauto, of een georganiseerde dagtour

Imlil en Mont Toubkal

Het Berberdoprje Imlil, bevindt zich op slechts 66km ten zuiden van Marrakech. De Imlil vallei behoort tot de mooiste valleien in het Atlas gebergte en ligt aan de voet van de Mont Toubkal, de hoogste berg van Noord-Afrika. Het dorpje pittoreske berberdorpje is dan ook de ideale vertrekbasis voor avonturiers die Mont Toubkal willen beklimmen.

Bereikbaarheid

 • 66km vanaf Marrakech, gemiddeld 1h30 rijden.
 • Bereikbaar met Grand-Taxi of met huurwagen

Dagtrip langs de 3 Valleien

Het is tevens ook mogelijk om een dagtrip te boeken die je langs verschillende bestemmingen in het Atlasgebergte voert. Er zijn verschillende toeren beschikbaar, die allen hun eigen route hebben. Sommige tours combineren de valleien van het Atlasgebergte ook met de Agafay woestijn.

Ouarzazate / Ait-ben-Haddou

Ouarzazate ( ⵡⴰⵔⵣⴰⵣⴰⵜ:) is gelegen op 30km van de bekende Kasbah Ait-Ben-Haddou. De stad staat ook wel bekend als het Hollywood van Marokko, gezien de vele filmstudio’s die hier liggen, waar filmen zoals Lawrence of Arabia, Gladiator en The Mummy. De streek rondom Ouarzazate staat bekend omwille van de vele mooie Kasbah’s, waaronder die van Ait-Ben-Haddou uiteraard de bekendste is.

Ben je van plan om door te reizen naar de Merzouga woestijn? Dan liggen Ouarzazate en Ait-Ben-Haddou op je route. Lees hieronder verder voor meer info over excursies naar de Merzouga woestijn.

Praktisch en Bereikbaarheid

 • 180km van Marrakech, ongeveer 3,5u rijden met de auto of taxi.
 • Ait-Ben-Haddou is bereikbaar met de CTM bus naar Ouarzazate, vanaf daar kan je een taxi nemen naar de Kasbah.
 • Voor een dagtrip naar de Kasbah Ait-Ben-Haddou kan je best een tour boeken of een taxi.
 • Wens je geen 7u in de auto te zitten? Overweeg dan om zelf je trip te organiseren en ter plekke te blijven slapen.
 • Wist je dat Ouarzazate halverwege op weg naar de Sahara ligt? Combineer het met een trip naar Merzouga, Zagora en de Dadelvallei.

Watervallen van Ouzoud

Cascades d'Ouzoud
Cascades d’Ouzoud

De watervallen van Ouzoud liggen ongeveer 160km ten noord-oosten van Marrakech. Gemiddeld is het zo’n 2.5 uur rijden door de indrukwekkende landschap van het Atlasgebergte. Met een indrukwekkende hoogte van maar liefst 110m zijn de watervallen van Ouzoud een van de bezienswaardigheden in Marokko die je zeker gezien moet hebben. Cascades d’Ouzoud is dan ook een populaire bestemming voor een dagtrip vanuit Marrakech.

Bereikbaarheid

 • 160 km vanuit Marrakech, +/- 2,5 uur rijden (enkele rit)
 • Er is geen rechtstreeks openbaar vervoer van Marrakech naar Ouzoud.
 • Dagtrips doe je best met de huurwagen of een georganiseerde toer.
 • Je kan ook kiezen voor een grand taxi, maar dat is wat avontuurlijker.

Essaouira (Mogador)

Essaouira
Essaouira

Het charmante havenstadje Essaouira is gelegen op 190km ten westen van Marrakech. Sinds de jaren “70 is het een populaire bestemming voor surfers, backpackers en hippies; Grote bekende sterren zoals Jimi Hendrix en Cat Steven verbleven wel eens in Essaouira en hebben er hun sporen nagelaten.

Vele toeristen maken een dagtrip vanuit Marrakech naar Essaouira, maar je kan hier evengoed 1-2 nachten verblijven. Sinds enkele jaren zijn er ook rechtstreekse goedkope vluchten van Essaouira naar Nederland en België, waardoor een bezoek aan Marrakech en Essaouira nog makkelijker te combineren valt. Zo kan je vb je heenvlucht naar Marrakech boeken en je terugvlucht vanuit Essaouira.

Bereikbaarheid

 • 190km vanuit Marrakech / +/- 2u45 rijden (enkele rit)
 • Er is geen openbaar vervoer naar Essaouira
 • Dagtrips doe je best met een huurauto of georganiseerde tours.
 • Dagtrips met grand taxi zijn ook mogelijk, maar wat avontuurlijker.
 • Voor een meerdaagse uitstap met overnachting kan je een bus van CTM of Supratours boeken.

Bereikbaarheid:
Essaouira is makkelijk bereikbaar met de auto. Wie geen huurauto heeft kan gebruik maken van de Grand-Taxi’s die naar Essaouira rijden. Er worden ook tal van dagtrips en tours aangeboden naar Essaouira. Wens je ook in Essaouira te overnachten, dan kan je ervoor kiezen om met de CTM bus te reizen. Tickets voor de busreis naar Essaouira moet je wel enkele dagen op voorhand reserveren. .

Wens je vanuit Marrakech een bezoek te brengen aan de Sahara woestijn, dan moet je hier toch minimaal 2-3 dagen voor uitrekken. Er zijn meerdere populaire bestemmingen om uit te kiezen. Onderweg kan je de kasbah’s van Ait-Ben-Haddou nabij Ouarzazate meepikken. Zagora is een populaire bestemming, maar kies je voor de zandduinen van Erg Chebbi nabij Merzouga, dan kan je onderweg ook nog de Dadelvallei (Gorges du Dadès) meepikken.

Beide bestemmingen liggen op 8-10u rijden van Marrakech, zonder tussenstops. Doorgaans is het dan ook een zware excursie en spendeer je maar weinig tijd in de woestijn zelf.

Merzouga woestijn

Merzouga is een populaire bestemming voor reizigers die de Sahara woestijn willen zien. Het dorpje is gelegen aan de rand van de woestijn, vlakbij het prachtige woestijnduingebied Erg Chebbi dat onderdeel uitmaakt van de Sahara. Daardoor is het de ideale uitvalsbasis voor excursies in de Sahara woestijn.

Omdat Merzouga ongeveer 550km rijden is vanuit Marrakech is het dus aangewezen om hier een meerdaagse excursie van te maken. Onderweg rijd je door het prachtige Atlasgebergte en passeer je het hierboven reeds beschreven Ouarzazate en Ait-Ben-Haddou.

Praktisch

 • 550km vanaf Marrakech
 • +/- 9u rijden zonder tussenstops, enkele rit

Conclusie

Met een breed scala aan bestemmingen voor dagtrips of meerdaagse excursies is er voor iedereen wat wils. De Agafay woestijn en het Atlasgebergte, de watervallen van Ouzoud, Ait-ben-Haddou en Essaouira zijn allen geschikte bestemmingen voor een dagtrip vanuit Marrakech. Natuurlijk kan je hier ook 1 of meerdere nachten verblijven. Wil je echter naar de Sahara woestijn, dan moet je hier minstens 2 dagen, beter zelfs 3 dagen voor rekenen.