Marrakech Reisgids
Traditionele Marokkaanse keuken

Traditionele Marokkaanse keuken

Kookcursus Marokkaanse keuken

Een zeer populaire activiteit in Marrakech is het volgen van een kookcursus / kookworkshop onder leiding van een Marokkaanse chef-kok. Zo maak je niet alleen kennis met de typische gerechten uit de Marokkaanse keuken, maar leer je ook alles over de kruiden die het geheel op smaal brengen alsook de traditionele bereidingswijze van de gerechten.

Enkele traditionele Marokkaanse gerechten die je zeker moet proeven tijdens je verblijf in Marrakech:

Tajine

Tajine in Marrakech

Een van de bekendste Marokkaanse gerechten is natuurlijk de Tajine. Eigenlijk verwijst een Tajine naar de typerende aardewerken schotel waarin het gerecht bereid wordt. Traditioneel gezien is dat op een klein houtskoolvuurtje. Een soort van stoofpot op de BBQ zeg maar. Er bestaan verschillende tajine-gerechten, sommigen op basis van kip, anderen op basis van gehakt, met vis, ei of zelfs met frietjes. In Marrakech worden de tajines met vlees vaak extra op smaak gebracht met gekonfijte citroen. Doorgaans variëren de prijzen van een tajine tussen de 40 en 85 dirham, afhankelijk van je keuze en de locatie.

Wanneer ik zelf in Marokko ben, staat er dagelijks wel minstens 1 tajine op het menu. Tijdens mijn bezoeken aan Marokko is het dan ook mijn “missie” om iedere Tajine-variant te proberen.

Tanjia

De Tanjia is een variant op de Tajine, die je alleen in Marrakech kan vinden. Het gerecht is een variant op de Tajine en wordt bereid in een smalle hoge aardewerken pot, met verse ingrediënten uit de Medina. Traditioneel wordt er lamsvlees gebruikt, maar het kan natuurlijk ook met kip. Enkele essentiële kruiden voor de smaak zijn look, komijn en saffraan. Ten slotte mag er zeker ook geen gekonfijte citroen ontbreken, voor de typische frisse smaak erdoor heen. Bij ieder publieke oven in de medina staan er wel enkele Tanjia’s te pruttelen bij het vuur.

Msemmen

Deze combinatie tussen brood en pannenkoeken is mijn absolute favoriet voor bij het traditionele Marokkaanse ontbijt. Ze bestaan uit verschillende laagjes deeg die een beetje krokant zijn, vergelijkbaar met bladerdeeg. Je kan ze zowel hartig als zoet eten. Zelf vind ik ze overheerlijk in combinatie met de verse honing die erbij wordt geserveerd.

Msemmen vind je standaard in de meeste ontbijten die geserveerd worden in de Marokkaanse hotels, riads en restaurants. Maar je kan ze natuurlijk ook super goedkoop zelf kopen bij een van de bakkerswinkeltjes in de medina.

Beghrirr

Beghrirr of Baghrir is net zoals msemmen ook soort van Marokkaanse Pannenkoek die bij het ontbijt wordt gegeten. In plaats van de luchtige krokante structuur van de msemmen heeft de beghrirr eerder een sponsachtige structuur, met 1000 gaatjes aan de bovenkant. Ze worden gemaakt uit griesmeel, bloem, water en een beetje olijfolie. Je eet ze best warm met wat boter, jam of honing.

Bissara

Deze soep op basis van tuinbonen is vooral tijdens de wintermaanden populair als ontbijt in Marrakech. Doorheen de medina en langs grote pleinen vind je altijd wel een stalletje waar men Bissara verkoopt. Naast tuinbonen als basis voor de soep worden er ook paprika en komijn toegevoegd voor de smaak. Het geheel wordt afgewerkt met een grote scheut olijfolie en vaak ook wat citroensap. Uiteraard wordt het geheel geserveerd met een stuk overheerlijk brood, dat je in de Bissara kan dippen.

Een portie Bissara kost meestal 10-15dh (max 1.50€), waardoor het een traditioneel goedkoop maar stevig ontbijt is.

Harira

Harira is een traditionele Marokkaanse maaltijdsoep. Het is een stevige voedzame soep op basis van kikkererwten, linzen, tomaten, selderij en lamsvlees. Je kan deze soep bestellen in vele lokale restaurantjes of eetkraampjes voor minder dan 10dh.

Slakkensoep

Een van de curiositeiten op Place Jemaa-el-Fna zijn de kraampjes met slakkensoep. Je hoeft er niet speciaal naar op zoek te gaan, je neus verteld je wel wanneer je in de buurt bent. De liefhebbers kunnen voor 10-20dh een kommetje slakkensoep proberen.