Marrakech Reisgids
Klimaat

Klimaat

Marrakech kent een overwegend droog steppeklimaat, met weinig tot geen regen. Daardoor is het dan ook een ideale zonbestemming voor een vakantie of stedentrip in Marokko, ongeacht het seizoen.

Net zoals bij ons zijn de warmste maanden van het jaar Juli en Augustus en de koudste maanden van het jaar December en Januari. Tussen Januari en Maart valt er het meeste neerslag, al is dat haast verwaarloosbaar met de hoeveelheid regen die er thuis valt.

Gemiddeld 95% van de tijd kan je in Marrakech genieten van zonnige dagen en aangename temperaturen.

Het weer in Marrakech vandaag

Het weer in Marrakech per maand

In de tabel hieronder zien we de gemiddelde temperatuur per maand in Marrakech. Natuurlijk zijn er uitschieters mogelijk en kunnen de actuele temperaturen per dag dus verschillen!

MaandGemiddelde temperatuur (°C)Gemiddelde minimum temperatuur (°C)Gemiddelde maximum temperatuur (°C)
Januari9.72.717.5
Februari11.34.119
Maart14.66.922.6
April17.19.524.6
Mei20.412.428.2
Juni24.415.832.7
Juli27.518.336.1
Augustus27.61936
September23.616.331.2
Oktober20.113.127.4
November14.27.521.4
December114.218.7

Data: 1991 – 2021 Bron: https://en.climate-data.org/

Gemiddelde temperaturen in Marrakech

Marrakech heeft een warm, droog klimaat, met een gemiddelde jaartemperatuur van 20°C. In de zomermaanden (juni tot september) kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40°C, terwijl de wintertemperaturen (december tot februari) meestal tussen de 10°C en 20°C liggen. Het is belangrijk om te weten dat de temperaturen ‘s nachts in Marrakech kunnen dalen, dus zorg voor warmere kleding als je ‘s nachts de stad verkent.

Neerslag in Marrakech

Marrakech heeft een droog klimaat met weinig neerslag gedurende het hele jaar. De meeste regen valt tussen januari en maart, maar zelfs dan is de hoeveelheid regen minimaal in vergelijking met wat we gewend zijn in Nederland of België. Het droge klimaat van Marrakech betekent dat je kunt genieten van vele zonnige dagen, maar het is ook belangrijk om voldoende water bij je te hebben en je huid te beschermen tegen de zon.

MaandNeerslag (mm)Vochtigheid (%)Regenachtige dagenGemiddeld aantal zonuren (uren)
Januari3568%47.7
Februari3362%48.2
Maart4155%59.1
April3754%49.5
Mei1948%410.5
Juni845%211.9
Juli340%112.4
Augustus742%211.7
September1452%210.0
Oktober2555%39.0
November3762%48.1
December2967%47.9

De beste reistijd voor Marrakech

De beste reistijd voor Marrakech is van februari tot juni en van september tot november. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en vermijd je de extreme hitte van de zomer en de koudere wintermaanden. In de lente en herfst kun je heldere blauwe luchten verwachten en prachtige zonsondergangen ervaren. Als je liever warm weer hebt, dan is de zomer ook een goede tijd om Marrakech te bezoeken, maar wees voorbereid op de hoge temperaturen en pas je activiteiten aan het warme weer aan.

Seizoenservaringen

Winter in Marrakech

Tijdens de winter is de kans reëel dat je in de verte de besneeuwde bergtopper van het Atlasgebergte kan zien, terwijl je in Marrakech van aangename temperaturen kan genieten. De kans op een hemelsblauwe lucht met lekker winterzonnetje is dan ook groot. Daardoor is Marrakech de ideale bestemming voor een winterse stedentrip naar de zon.

Winter temperatuur in Marrakech:

In de wintermaanden kan het weer in Marrakech wispelturiger zijn dan de rest van het jaar. Gemiddeld liggen de minimum en maximum temperaturen tussen de 7 en de 23 °c, toch zijn nachtvorst met maxima temperaturen van 12°c overdag niet geheel uitgesloten.

Handig om te weten is dat vele hotels en riads binnen de medina niet over een verwarming beschikken, gelukkig bieden ze in plaats daarvan wel talloze warme dekens.

Kledingtips voor de winter in Marrakech:

  • Neem wat extra laagjes mee zoals enkele truien voor de frisse ochtenden en avonden
  • Een regenjas is ook altijd aan te raden, al hoop je natuurlijk deze niet te hoeven gebruiken

Lente in Marrakech

De lentemaanden zijn zeer aantrekkelijk om Marrakech te bezoeken gezien de uiterst aangename temperaturen. Zo is het niet te warm en koelt het ‘s avonds ook niet te fel af. Overdag kan je helder blauwe luchten verwachten die in de avond veranderen in prachtige spectaculaire zonsondergangen.

Lente temperatuur in Marrakech:

Middagtemperaturen tot tegen de 30°C zijn zeker niet uitgesloten.

Zomer in Marrakech

Tijdens de zomer kunnen de temperaturen in Marrakech makkelijk oplopen tot 37°C en zelfs meer. Het kan dus bedrukkend warm zijn overdag, wat ook het dagdagelijkse leven beïnvloedt. Pas in de avond, nadat de zon van kracht is afgenomen, komt het sociale leven volop op gang. Het is dan ook zeker niet ongewoon om pas na middernacht te gaan slapen.

Kledingtip voor Marrakech in de Zomer:

  • Zorg voor losse kledij, die de knieën en schouders bedekt

Herfst in Marrakech

Terwijl we doorgaans in Nederland en België een druilerige herfst kennen, heerst er in Marrakech een zeer aangename nazomer.

Herfst temperatuur in Marrakech

Middagtemperaturen tot 30°C. Minima rond de 15°C

Conclusie

Marrakech is een unieke en prachtige stad met een warm, droog klimaat. Of je nu op zoek bent naar warm weer, of liever de stad verkent zonder de hitte van de zomer, er is altijd een goede tijd om Marrakech te bezoeken. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op het droge klimaat en zonneschijn, en te zorgen dat je voldoende water en zonnebrand bij je hebt. Plan nu je volgende reis naar Marrakech en ontdek alles wat deze stad te bieden heeft!

Eigen ervaring

Zelf heb ik Marrakech zowel in de warmste als in de koudste maand van het jaar bezocht. Door de verschillen in temperatuur waren beide bezoeken dan ook een geheel andere ervaring en beleving. Wanneer je jezelf daarvan bewust bent en je je reisstijl hierop aanpast hoeft dit ook geen probleem te vormen.