Marrakech Reisgids
Taal in Marokko

Taal in Marokko

Marokko is een land met een rijke culturele en taalkundige diversiteit. Hoewel Arabisch de officiële taal is, spreken veel Marokkanen ook Berbers, Frans of zelfs Spaans. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste talen en dialecten die worden gesproken in Marokko.

Arabisch: De Officiële Taal van Marokko

Arabische taal en cultuur hebben een lange geschiedenis in Marokko en zijn sterk verweven met de identiteit van het land. Arabisch is de officiële taal van Marokko en wordt gebruikt in de overheid, op school en in de media. Het is ook de taal die het meest wordt gesproken door Marokkanen.

Er worden echter verschillende dialecten van het Arabisch gesproken in Marokko:

 • Marokkaans Arabisch (Darija) is het meest gesproken dialect in Marokko. Het wordt gesproken door ongeveer 80% van de bevolking. Het Marokkaans Arabisch is een mengvorm van Arabisch, Berbers en andere talen.
 • Chamal Arabisch wordt gesproken in het noordwesten van Marokko, in de regio’s Tanger, Tétouan en Chefchaouen. Het is een variant van het Marokkaans Arabisch met een sterke invloed van het Spaans.
 • Dakhiliya Arabisch wordt gesproken in het binnenland van Marokko, in de regio’s Rabat, Casablanca, Fez en Marrakech. Het is een variant van het Marokkaans Arabisch met een sterke invloed van het Berbers.
 • Hassania wordt gesproken in het zuiden van Marokko en de Westelijke Sahara door Moorse groepen en Sahwari.

Hieronder enkele Arabische woorden en uitdrukkingen die je vast en zeker zal horen en misschien zelf kan gebruiken.

 • Salaam alaikum: algemene Arabische begroeting
 • Shukran: bedankt, dank je
 • Insjallah: bij Gods wil
 • Marhaba: welkom
 • Esh hal hada? Hoeveel kost dat?
 • Bismillah: Smakelijk

Berbers: Een Oudere Taal en Cultuur

Tamazight, oftwel Berbertalen, worden gesproken door de berber-nomaden uit Noord-Afrika. Sinds 2011 wordt Tamazight ook officieel erkend als officiële taal in Marokko. Het bevat 3 dialecten

 • Tachelhit wordt gesproken door ruim 9 miljoen mensen in de Hoge Atlas, Anti-Atlas, Sousvallei
 • Tamazight wordt gesproken door ruim 6 miljoen mensen uit de Midden-Atlas
 • Tarifit wordt gesproken door ruim 4 miljoen mensen uit het Rifgebergte
NederlandsArabischTamazight
Marrakechمراكشⵎⴰⵔⴰⴽⴻⵙ
Essaouiraالصويرةⵜⴰⵚⵚⵓⵔⵜ

Frans: Een Taal van Koloniale Erfenis

Frans was de officiële taal van Marokko tijdens de Franse kolonisatie en heeft daarom nog steeds een belangrijke rol in het land. Veel Marokkanen spreken Frans, vooral degenen die een hoger opleidingsniveau hebben genoten. Het wordt ook gebruikt in de diplomatieke en zakelijke sector.

Met een basiskennis van de Franse taal, kan je als toerist dus al een heel eind komen in Marokko.

Spaans: Een Taal van de Naburige Regio’s

Spaans is een invloedrijke taal in Marokko, vooral in de regio Ceuta en Melilla, die deel uitmaken van Spanje. In deze regio’s wordt Spaans als de hoofdtaal gebruikt en wordt het door veel mensen als tweede taal.

Engels: Een wereldtaal voor toeristen

Terwijl we in de westerse wereld vaak Engels gebruiken als universele taal om te communiceren, ligt het gebruik van Engels in Marokko een pak lager. Slechts een zeer klein deel van de bevolking zal enkele woordjes Engels kennen. Dit zijn dan vooral ofwel hoogopgeleide Marokkanen die in het buitenland gestudeerd hebben, of mensen die in de toeristensector werken.