Marrakech Reisgids
Geld en wisselkoers in Marokko

Geld en wisselkoers in Marokko

Snelle antwoorden

Valuta in Marokko

De officiële valuta in Marokko is de Dirham, vaak aangeduid met MAD of afgekort als Dh.

  • De Marokkaanse dirham is verdeeld in 100 centimes.
  • Er zijn bankbiljetten beschikbaar in waarden van 20, 50, 100 en 200 MAD en muntjes in waarden van 1, 2, 5 en 10 MAD.

Wisselkoers Dirham naar Euro

1 dirham is gemiddeld 0,093 euro waard. Dus als je de Marokkaanse Dirhams naar Euro’s wilt omrekenen, kun je het bedrag grofweg delen door 10. Anders gesteld, 10DH is grofweg 1€.

Gebruik van cash geld in Marokko

In Marokko draait de economie vooral om cash geld. Daarom is het aanbevolen om altijd voldoende cash geld bij je te hebben, aangezien veel taxichauffeurs, winkeltjes en street food kraampjes alleen cash geld accepteren.

Gelukkig kun je in de meeste moderne hotels, restaurants en winkels gewoon met je debit- of creditcard betalen. Om eventuele beperkingen van je creditcard of debitcard te voorkomen, kun je het beste je overnachtingen en je huurauto op voorhand online boeken en betalen.

Wisselen van geld in Marokko:

De Dirham is in Europa moeilijk verkrijgbaar, dus je moet meestal ter plaatse cash geld opnemen of wisselen. Hier zijn enkele tips om de beste wisselkoers te krijgen:

  • Maak gebruik van een wisselkoers app om de actuele wisselkoers te checken.
  • Wissel niet al uw geld in één keer, maar verdeel het over een aantal dagen. Zo voorkomt u dat u de verkeerde wisselkoers krijgt.

Wisselkantoren:

Wisselkantoren vind je zowel op de luchthaven als in de stad. Je gebruikt ze best alleen om cash geld te wisselen. Je vind wisselkantoren voornamelijk rondom drukke plekken, zoals Place Jemaa-el-Fna, of in de wijk Gueliz. Met behulp van Google Maps, of Maps.me zijn ze gemakkelijk te vinden.

Geld wisselen op Marrakech Airport

Wanneer je op Marrakech Airport door de laatste controle komt, zie je meteen een geldwisselkantoor. Het is verleidelijk om hier meteen Dirhams te regelen, zoals ik zelf ook deed tijdens m’n eerste bezoek aan Marrakech. Echter kwam ik er al snel achter dat je hier zeer ongunstige wisselkoersen krijgt. Bovendien moet je ook nog eens extra kosten betalen wanneer je met de bankkaart wenst te betalen.

  • Vermijd het wisselkantoor op de luchthaven. Beter wacht je tot je in de stad bent om Dirhams af te halen of te wisselen.
  • Op de tourist shuttle bus vanaf Marrakech Airport naar de Medina kan je gewoon met euro’s betalen.
  • Regel vooraf je airport taxi shuttle zodat je geen cash geld nodig hebt.

Cash geld afhalen

Geldautomaten bevinden zich verspreid door de stad en Medina. Je kan ze terug vinden via Google Maps, Maps.me of andere navigatie apps.

Wanneer je de keuze krijgt tussen je eigen wisselkoers of de lokale wisselkoers, kies dan altijd de wisselkoers van je bank om de meest gunstige wisselkoers te gebruiken.

Limieten en beperkingen

Het is niet geheel ongewoon dat er wel eens een bankautomaat zonder cash zit in Marokko. Zeker tijdens drukke periodes of feestdagen kan het allemaal wat langer duren voor ze weer bijgevuld zijn. Om dit te bestrijden zijn er vaak maximum limieten ingesteld tussen de 2000DH en 4500DH, afhankelijk van de locatie. Hou hier dus zeker en vast rekening mee. Je kan best je hotels, tours en excursies zoveel mogelijk op voorhand online boeken en betalen, zodat je ter plekke daarvoor minder cash moet afhalen.

Raadpleeg je bank voor vertrek

Als veiligheidsmaatregel voor fraude blokkeren vele Europese banken geld-afhalingen of transacties die buiten de EU gebeuren, tenzij je ze daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. Controleer dus voor je vertrek of je je bankkaart ook in Marokko kan gebruiken en laat deze optie indien nodig (tijdelijk) activeren. Informeer jezelf tegelijk ook over de afhaal-limieten alsook de kosten per transactie of geldafhaling zodat je niet zonder ongewenste verassingen komt te staan.

Veel gestelde vragen