Marrakech Reisgids
Marrakech Menara Airport (RAK)

Marrakech Menara Airport (RAK)

Marrakech Menara Airport is de internationale toegangspoort naar Marrakech en tegelijk ook het zuiden van Marokko. De vernieuwde luchthaven werd geopend in 2014 en beschikt over 2 passagiers terminals waar jaarlijks ca 5 miljoen reizigers passeren.

Na een gemiddelde vlucht van 3-4u arriveer je in het zonnige Marrakech. Vanuit het raampje van het vliegtuig zijn de eerste palmbomen reeds zichtbaar tijdens het landen in de luchthaven van Marrakech. Nog voor je geland bent besef je ook waarom Marrakech de bijnaam van “rode stad” draagt en ben je verwondert over de uitgestrekte Menara-tuinen die je rondom de luchthaven ziet. Welkom in Marrakech, het is hier altijd zonnig.

Marrakech Menara Airport
Marrakech Menara Airport

Ligging van Marrakech Menara Airport:

De luchthaven bevindt zich in het stadsdeel Menara, slechts ongeveer 3 kilometer ten westen van het bruisende stadscentrum. Dit maakt het erg handig voor reizigers om snel in het hart van Marrakech te komen en te genieten van de kleurrijke markten, historische monumenten en smakelijke culinaire hoogstandjes.

Paspoortcontrole & Visa

Bij aankomst op Marrakech Menara Airport moet je de paspoortcontrole ondergaan, omdat Marokko zich buiten de EU bevindt. De ambtenaren zullen je internationale paspoort stempelen en je enkele standaardvragen stellen over je reis. Gelukkig is het ouderwetse formulier dat je eerder moest invullen, niet langer vereist, waardoor de aankomstprocedure soepeler is geworden.

De wachtrij bij de paspoort controles kan vaak behoorlijk lang zijn. Zeker in drukke periodes moet je soms tot meer dan een uur wachten. Iedereen moet individueel door de paspoort controle. Als je met kinderen reist, laat hen dan altijd eerst door de paspoort controle gaan. Zo heb je zelf nog visueel contact met de beambte en kan je er bij eventuele vragen makkelijk bij geroepen worden.

De wachttijden voor de security checks en paspoortcontroles zijn ook belangrijk om in het achterhoofd te houden voor de terugweg. Op drukke momenten kunnen er zich lange rijen vormen bij de departures van de luchthaven, waardoor je vaak 1 tot 2 uur moet aanschuiven. Informeer jezelf dus goed over de situatie en calculeer dus genoeg tijd in voor je vertrek vanuit Marrakech.

Geld wisselen op de luchthaven van Marrakech

Onze Euro’s worden in Marokko maar zeer beperkt aanvaardt. Na aankomst zal je dus geld moeten wisselen, of via je bankpas Marokkaanse Dirhams pinnen. Op de luchthaven vind je enkele wisselkantoortjes, doch bieden deze een zéér slechte wisselkoers gepaard met hoge kosten. De wisselkantoortjes in de stad alsook cash-afhalingen via de geldautomaten zullen je een aanzienlijke hogere wisselkoers en lagere kosten bieden. Gelukkig kan je wel met Euro’s betalen op de shuttle bus. Vele taxichauffeurs aan de luchthaven zullen ook wel euro’s aanvaarden.

>> Lees hier alles over Geld en Wisselkoers in Marokko

Luchthaventransfers Marrakech

Na het passeren van de paspoortcontrole kun je eindelijk de luchthaven verlaten en je reis naar het centrum van Marrakech beginnen. Als je een hotel in Marrakech hebt geboekt, kun je kiezen tussen een taxi, shuttle bus of het ophalen van een huurauto voor je geplande roadtrip door Marokko.

Taxi’s

Met de taxi ben je binnen het kwartier in het stadscentrum. Je kan taxi’s vinden direct bij de uitgang van de luchthaven., of beter gezegd, de taxi-chauffeurs zullen jou wel vinden. Je onderhandel-vaardigheden zullen meteen op de proef gesteld worden. Weinig taxi-chauffeurs zullen bereid zijn om op de meter te rijden. Je kan dus best een vaste prijs afspreken.. Een normale taxirit tussen de Luchthaven van Marrakech en het centrum (Gualiz of de Medina) kost gewoonlijk rond de 70 Dirham. Echter vele chauffeurs zullen makkelijk 150 Dirham tot 250 Dirham of nog veel meer vragen. Je kan best de taxi-chauffeurs die je aan de ingang benaderen vermijden en verderop op de parking zelf een taxi zoeken die wellicht goedkopere prijzen hanteert.

>> Lees hier alles over Taxi’s in Marrakech

Privé Airport Transfers:

Heb je geen zin om met de, vaak opdringerige, taxi-chauffeurs aan de vertrekhal je onderhandelen, dan kan je natuurlijk ook online je privé luchthaventransfer regelen.

Vele hotels je zelf ook de optie bieden om een luchthaven-transfer via hen te regelen aan een vast bedrag. Wanneer je een hotel in de oude Medina boekt is dit zeker aan te raden. De straten zijn vaak te smal om bereikbaar met de wagen te zijn, bovendien zullen de meeste taxi-chauffeurs toch niet weten waar je hotel in de medina zich precies bevindt. De taxi zal je dan ergens afzetten waar een medewerker van het hotel je komt ophalen.

Shuttle Bus:

Gelukkig zijn taxi’s niet de enige manier om van de luchthaven naar het centrum of je hotel te reizen. Er zijn ook bussen beschikbaar. De L19 is een express-bus voor toeristen, die via Hivernage, Gueliz, Dab Doubkala en Place Jemaa-el-Fna wel de belangrijkste hotels en gebieden passeert. Ze vertrek halverwege de parking.

De bus rijdt om de 20 minuten. Tickets kosten 30DH pp en koop je rechtstreeks bij de chauffeur. Je kan ook in Euro’s betalen. Wanneer je het ticketje bij houdt heb je binnen de 2 weken ook recht op een gratis retourtje naar de luchthaven.

Gewone stadsbus:

Vind je 3 euro voor een heen en terugrit te duur? Dan kan je natuurlijk ook 500m verder wandelen tot Avenue Guemassa en daar een gewone stadsbus nemen. Lijnen 11, 12, 18, 20 en 33 brengen je naar het stadscentrum. Tickets kosten 4dh oftewel 0.4€.

Autoverhuur op Marrakech Airport

Laat me duidelijk zijn, als je alleen Marrakech bezoekt heb je geen auto nodig. In de oude stad, binnen de Medina zijn de straatjes toch te klein en kom je hem nergens kwijt. In de nieuwe stad vind je overal wel taxi’s voor een betaalbare prijs, waardoor het goedkoper en gemakkelijker is dan zelf een auto te huren om Marrakech te verkennen.

Ben je echter van plan om een rondreis door Marokko te starten vanuit Marrakech, dan is het huren van een auto in Marrakech een goed alternatief op het beperkte openbare vervoer en de taxi’s. Op de luchthaven vind je verschillende autoverhuurkantoren. Je kan natuurlijk best op voorhand reeds je auto reserveren. Persoonlijk raad ik de website “Discover Cars” aan om een huurauto in Marrakech te vinden. Deze website vergelijkt namelijk alle lokale verhuurbedrijven zodat je de beste deal kan vinden. Uit mijn tests leverde discover cars telkens goedkopere alternatieven dan andere vergelijkingssites.