Marrakech Reisgids
Taxi’s in Marrakech

Taxi’s in Marrakech

Taxi’s in Marrakech zijn alom vertegenwoordigd, je zal geen moeite hebben om er eentje te vinden. De taxi is dan ook het aangewezen vervoersmiddelen om je buiten de medina te verplaatsen. Binnen de Medina zijn de straatjes te small voor auto’s. Wie een hotel boekt binnen de medina van Marrakech zal dus het laatste stuk te voet moeten afleggen.

De verschillende soorten taxi’s in Marrakech

Anders dan wij gewend zijn in Nederland of België, kunnen we in Marokko 2 soorten taxi’s onderscheiden. Taxi’s voor lokaal gebruik en taxi’s voor langere afstanden.

Petit Taxi’s in Marrakech

De petit taxi’s zijn bedoeld voor lokaal gebruik en zijn herkenbaar aan hun gele kleur. Je zal merken dat er noch aan de luchthaven, noch in de rest van de stad een gebrek is aan Taxi’s. Praktisch op elke hoek van de straat zal je er wel eentje vinden die je naar je lokale eindbestemming wil brengen.

Grand Taxi’s in Marrakech

Voor lange afstanden zoals excursies of dagtrips buiten Marrakech kan je opteren voor een Grand Taxi. Deze bieden plaats aan 6 tot soms wel 8 personen.

Traditioneel worden ze gedeeld met andere reizigers en wacht de taxi-chauffeur met vertrekken tot de taxi vol zit. Het is ook niet ongebruikelijk dat ze onderweg nog reizigers afzetten en weer oppikken. De meeste grand taxi’s rijden vaste routes en de prijs is dan ook bekerend op het traject dat ze doorgaans afleggen. Uiteraard is het ook mogelijk om een grand taxi voor jezelf te regelen, maar dan betaal je natuurlijk een meerprijs. Je kan natuurlijk ook met andere reizigers uit je accommodatie proberen af te spreken om samen een grand taxi te regelen voor een dagtrip.

Vlakbij “Bab Er-Robb” vind je een grote verzamelplek voor de Grand Taxi’s in Marrakech. Uiteraard kan je ook via je hotel of riad een grand taxi reserveren, maar dat biedt doorgaans minder ruimte voor prijsonderhandelingen.

Hoe een taxirit regelen in Marrakech?

Je zal merken dat je overal in Marrakech probleemloos een taxi kan regelen.

Taxi’s op straat aanhouden

Dit is de meest traditionele manier om een taxi te nemen in Marrakech. U kunt eenvoudig een vrije taxi aanhouden op straat.

Taxi’s bij “Marrakesh Airport”

Wanneer je de aankomsthal van de luchthaven verlaat, zal je geen probleem hebben om een taxi te vinden. Een normale taxirit tussen de Luchthaven van Marrakech en het centrum (Gualiz of de Medina) kost gewoonlijk rond de 70 Dirham. Echter vele chauffeurs zullen makkelijk 150 Dirham tot 250 Dirham of nog veel meer vragen. Je kan best de taxi-chauffeurs die je aan de ingang benaderen vermijden en verderop op de parking zelf een taxi zoeken die wellicht goedkopere prijzen hanteert.

Online luchthaven transfer boeken

Op diverse websites kan je echter ook online een taxi-service regelen. De prijzen liggen vaak net wat lager dan die van de taxi’s meteen aan de inkomsthal. Bijkomend voordeel is dat je niet over de prijs moet onderhandelen en je online kan betalen. Zo hoef je dus ook geen Dirhams te wisselen op de luchthaven, waar je vaak een slechtere wisselkoers krijg dan elders in de stad.

Taxi’s regelen bij je hotel of riad

Veel hotels en riads bieden de mogelijkheid om een taxi te boeken. Dit is vaak de meest comfortabele manier van vervoer omdat de taxi op uw locatie wordt afgeleverd en u niet op zoek hoeft te gaan naar een taxi op straat. Zeker voor wie in de medina verblijft kan dit een interessante optie zijn om een taxi van en naar de luchthaven te regelen. De straatjes in de medina zijn vaak te smal voor auto’s, maar wanneer je een taxi via je overnachtingsplaats regelt zal men vaak de extra moeite doen om je bij de deur af te zetten of op te komen halen.

Natuurlijk betaal je voor deze dienst een extra prijs, maar in ruil daarvoor krijg je ook een extra zekerheid terug. Bij het boeken van je overnachtingsplaats kan je vaak aangeven of je gebruik wil maken van een airport transfer via je accommodatie.

Kosten voor een taxirit in Marrakech

De kosten van taxirit in Marrakech kunnen variëren, afhankelijk van de afstand en de tijd van de dag. Houd er rekening mee dat u meer betaalt tijdens drukke tijden zoals ‘s avonds en ‘s nachts. Het is aan te raden om vooraf de prijs af te spreken met de taxichauffeur.

Het is algemeen bekend dat vele taxi-chauffeurs hun meter “vergeten” op te zetten en er zo hun eigen tarieven op na kunnen houden. Zorg er daarom altijd voor dat je voor het instappen een vaste prijs afspreekt voor je bestemming, of de chauffeur overhaalt toch op de meter te rijden. Net zoals alles zijn de prijzen van taxi’s in Marrakech onderhandelbaar. De chauffeurs die staan te wachten op populaire bestemmingen zoals de luchthaven of Place Jemaa-el-Fnaa, zullen doorgaans hogere tarieven hanteren dan de chauffeurs die je een eindje verderop aanspreekt.

Tips om niet teveel te betalen voor een taxi in Marrakech

De taxichauffeurs in Marrakech hebben niet al de beste reputatie voor het hanteren van correcte prijzen. Toch zijn er de laatste jaren duidelijke verbeteringen merkbaar, dankzij de inspanningen van de Marokkaanse overheid om de taxi-sector meer te regulariseren. Dit is echter nog steeds geen garantie dat u teveel of meer dan iemand anders zou betalen voor dezelfde taxirit. Hieronder enkele tips om ervoor te zorgen dat je niet teveel betaald voor een taxi in Marrakech.

  • Neem alleen taxi’s van gecertificeerde taxichauffeurs
  • Vraag of de chauffeur op de meter rijdt. Let erop dat hij overdag ook het correcte dagtarief gebruikt ipv het nachttarief
  • Als de taxi-chauffeur een excuus heeft om niet op de meter te rijden, spreek dan voor het instappen een prijs af. Vind je de prijs te duur, zoek dan gewoon een andere taxi.
  • Vermijd de taxi’s die wachten op drukke toeristische plekken zoals de luchthaven of Place Jemaa-el-Fna. Ze zullen altijd meer aanrekenen dan een taxi die je 2 straten verderop tegenhoudt.
  • Zorg dat je genoeg wisselgeld op zak hebt zodat je het gepaste bedrag kan betalen. Sommige chauffeurs kunnen tergend lang erover doen om het wisselgeld terug te geven met allerlei smoesjes om naar boven af te ronden.

Veel gestelde vragen over Taxi’s in Marrakech