Essaouira: Het backpackers en surfers paradijs aan de Marokkaanse Kust
Essaouira: Het backpackers en surfers paradijs aan de Marokkaanse Kust

Essaouira: Het backpackers en surfers paradijs aan de Marokkaanse Kust

Essaouira is een charmant vissersstadje op 190km van Marrakech. Sinds de jaren ’60 is het een populaire bestemming voor surfers, hippies en backpackers. De fortificaties zijn gebruikt als film-locatie voor de serie Game of Thrones, waar het de stad Astapor moest voorstellen. Essaouira is een populaire bestemming voor dagtrips vanuit Marrakech, maar je kan hier gerust ook enkele dagen verblijven.

Essaouira

Geschiedenis van Essaouira

Essaouira heeft een rijke geschiedenis die mogelijk teruggaat tot de 5e eeuw v.Chr. In de Middeleeuwen stond het stadje bekend als Mogador en werd het in 1506 ingenomen door de Portugezen.

Vanaf 1760 werd het huidige Essaouira gesticht door Sultan Mohammed ibn-Abdullah en werd het een belangrijk handelsknooppunt, waarbij Joodse kooplieden werden aangetrokken. In de 19e eeuw werd Essaouira de belangrijkste haven van Marokko en verschillende landen openden er een consulaat. Tegenwoordig is Essaouira een toeristische trekpleister en een geliefd oord voor kite-, wind- en golfsurfers, met een kleine vissershaven waar aanzienlijke hoeveelheden vis worden gevangen.

Backpackers, hippies en surfers walhalla

Hippie vibes in Essaouira

Essaouira, toen nog Mogador genaamd, verwierf in de jaren ’60 en ’70 een grote populariteit in de hippie cultuur. Veel jonge mensen uit Europa en Noord-Amerika kwamen naar Essaouira om de traditionele Marokkaanse cultuur te ervaren, te genieten van het warme klimaat en de prachtige stranden, en om deel te nemen aan de alternatieve levensstijl die de hippie-beweging kenmerkte. Samen met de hippies kwamen ook de surfers naar Essaouira, omwille van de prachtige zandstranden en constante wind.

De hippie-cultuur in Essaouira trok veel artiesten en muzikanten aan, waardoor de stad een bruisend cultureel centrum werd. Veel bekende muzikanten, zoals Jimi Hendrix, Cat Stevens, Janis Joplin en Frank Zappa bezochten Essaouira in die tijd en werden sterk beïnvloed door de sfeer van de stad.

Vandaag de dag zien we nog steeds de invloed van de hippie, surfers en backpackers cultuur in Essaouira terugkeren op verschillende manieren. Zo raakten lokale kunstenaars en muzikanten geïnspireerd door de invloeden die de hippies met zich meebrachten. In de medina van Essaouira vind je dan ook tal van kunstgalerijen en straatmuzikanten wiens werk geïnspireerd is op beide culturen.

Bezienswaardigheden in Essaouira

Het compacte havenstadje heeft een verrassend gevarieerd aanbod aan bezienswaardigheden te bieden. Ze bevinden zich allen op loopafstand van elkaar, waardoor je de belangrijkste zaken wel op een dagje gezien hebt. De voornaamste reden dat men langer dan 1 dag in Essaouira wil blijven is dan ook niet om alles te kunnen zien, maar eerder om ten volste te kunnen genieten van de aangename sfeer en lokale cultuur. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Essaouira die je zeker moet gezien hebben.

De medina

Medina van Essaouira

De Medina van Essaouira contrasteert sterk met de drukke en chaotische Medina van Marrakech. Niet alleen is deze medina kleiner, maar ze is ook veel overzichtelijker dankzij de rechte hoofdstraten. Je hoeft je hier ook geen zorgen te maken over verdwalen, na enkele bochten links en rechts sta je vanzelf weer op een van de hoofdstraten of bij de buitenmuur van de medina.

Wie eerst Marrakech bezocht heeft en dan rondloopt in Essaouira zal meteen opvallen dat de sfeer er veel gemoedelijker is,zonder opdringerige nepgidsen en verkopers. Als je souvenirs wilt kopen, kun je dat veel beter doen in de Medina van Essaouira dan in Marrakech. .

De vissershaven

Vissershaven Essaouira

De vissershaven van Essaouira is gelegen aan de westelijke zijde van de Medina. Zodra de vissersboten weer terug zijn met het vangst krioelt het hier van de activiteit, en de meeuwen. Boten worden uitgeladen, vissersnetten worden hersteld, karren worden weggereden.. Terwijl een groot deel van de vangst onmiddellijk in diepvrieswagens naar Marrakech en andere steden wordt vervoerd, is de rest van de vangst bestemd voor de lokale vismarkt in de medina.

Nabij Place Moulay bevinden zich een aantal vis-restaurantjes waar je allerlei verse visgerechten kan bestellen. Je kan echter ook zelf je verse vis in de haven of op de vismarkt in de medina aanschaffen en deze laten klaarmaken in een van de restaurantjes.

Het strand

Strand van essaouira

Dichtbij de vissershaven vind je het strand van Essaouira met daarnaast de strandpromenade. Wanneer je het strand enkele kilometers volgt, kom je bij het dorpje Diabat, waarvan wordt gezegd dat dit de plek is waar Jimi Hendrix zijn nummer “Castles made of Sand” schreef. Niet geheel ongeloofwaardig, want in de buurt vind je prachtige zandduinen.

Essaouira staat ook wel bekend als de windy city. Het strand van Essaouira is dan ook een populaire bestemming voor surfers. Bijna het hele jaar door vind je hier lange gemoedelijke golven die uiterst geschikt zijn voor beginners en gevorderden. In combinatie met de wind is het ook een populaire bestemming voor wind- en kitesurfers. Voor wie wil (leren) surfen in Marokko, is Essaouira een ideale locatie. Er zijn talloze plaatsen waar je materiaal kunt huren en lessen kunt volgen.

Ligging en bereikbaarheid

Essaouira bevindt zich op 190km ten westen van Marrakech. Gemiddeld is het zo’n 2u45 – 3u rijden afhankelijk van je vervoersmethode en of je tussenstops maakt.

Met de auto naar Essaouira

Essaouira is makkelijk bereikbaar met de auto vanuit Marrakech, de complete rit duurt ongeveer 2u45min. In Marrakech neem je de N8 richting Chichaoa, waar je vervolgens de R207 volgt naar Essaouira. Onderweg moet je wel tol betalen. Het exacte bedrag is me onbekend, aangezien ik de verplaatsing zelf met de bus maakte. Ook kan je jezelf verwachten een of meerdere politie-checkpoints tegen te komen.

Met de taxi naar Essaouira

Het is mogelijk om met de taxi van Marrakech naar Essaouira te reizen. Hiervoor heb je een “grand taxi” nodig. Deze vindt je in de Grand Taxi stations in Marrakech. Grand-taxi’s worden gedeeld met andere reizigers tot deze vol zit. De prijs voor een taxirit van Marrakech naar Essaouira is normaal 600Dh voor een volle taxi. Wees niet verbaasd als men 1000Dh of meer durft te vragen. Durf te onderhandelen of weg te lopen. Lees ook zeker even het artikel over Taxi’s in Marrakech.

Met de bus naar Essaouira

Openbaar vervoer tussen Marrakech en Essaouira is onbestaande. Gelukkig zijn er wel privé busmaatschappijen die reizigers tussen beide steden vervoeren. Zowel bussen van CTM als Supratours rijden dagelijks van Marrakech naar Essaouira en weer terug.

Je kan best je tickets enkele dagen op voorhand reserveren, om zeker te zijn van een plekje op de bus. Reserveren kan vooralsnog niet online met een buitenlandse betaalkaart. Hiervoor moet je naar het CTM of Supratours kantoor in Marrakech.

Zelf maakte ik de busreis met CTM, wat een aangename en zorgeloze ervaring was. De bussen beschikken over airco, usb oplaadpunten en relatief comfortabele zetels. Halverwege onderweg wordt er een kleine plas en snackpauze ingelast. Het enige nadeel van CTM is dat hun bus-station te Essaouira een eindje van de medina afligt, terwijl die van Supratours vlakbij de medina ligt.

Georganiseerde dagtrips naar Essaouira

Ben je beperkt in tijd, dan kan je ervoor kiezen om een georganiseerde dagtrip naar Essaouira te plannen.

Essaouira Airport

Op amper 15km buiten Essaouira bevindt zich de internationale luchthaven Essaouira Mogador Airport. Sinds enkele jaren zijn er ook rechtstreekse goedkope vluchten van Essaouira naar Nederland en België, waardoor een bezoek aan Marrakech en Essaouira nog makkelijker te combineren valt. Zo kan je vb je heenvlucht naar Marrakech boeken en je terugvlucht vanuit Essaouira of omgekeerd.

Overnachten in Essaouira

Het kleine charmante kuststadje beschikt over talloze riads, hostels en hotels. Een groot deel ervan liggen in de Medina.

Eigen ervaring:

Zelf bezocht ik Essaouira in Januari 2020. Voor mij vormde het de ideale winterbestemming of toch enkele dagen te kunnen genieten van aangenaam zachte temperaturen.

We verbleven in Atlantic Hostel op basis van de spotgoedkope prijzen én de goede reviews. Het is namelijk een van de populairste backpackers hostels in Essaouira, dankzij de gemoedelijke sfeer die er heerst. De voorzieningen zijn zelf zelfs voor backpackerstermen basic en dringend toe aan renovatie, maar je komt hier niet voor luxe of comfort, wél voor de sfeer.

Conclusie

Essaouira is de ideale bestemming om te ontsnappen aan de drukte en warmte in Marrakech. Kies je voor een daguitstap naar Essaouira, dan heb je ‘s avonds mogelijk spijt dat je terug naar Marrakech moet. Beter kan je hier een of meerdere nachten verblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *