Cascades d’Ouzoud – Watervallen van Ouzoud
Cascades d’Ouzoud – Watervallen van Ouzoud

Cascades d’Ouzoud – Watervallen van Ouzoud

Gelegen in de Atlasgebergte, op ongeveer 150 km van Marrakech, zijn de Cascades d’Ouzoud de hoogste watervallen in Noord-Afrika en een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers, avonturiers en iedereen die op zoek is naar een unieke ervaring. Met een duizelingwekkende hoogte van 110 meter zijn de watervallen van Ouzoud de tweede hoogste watervallen van Afrika. Het is dan ook een zéér populaire bestemming voor excursies of dagtrips vanuit Marrakech en tevens een van de meest gefotografeerde natuurlijke landschappen in Marokko.

Beknopte info

LocatieDe Cascades d’Ouzoud zijn gelegen in het Atlasgebergte, op ongeveer 150 km van Marrakech.
BereikbaarheidVia georganiseerde tour, met de grand taxi of huurauto.
HoogteDe watervallen zijn 110 meter hoog en daarmee de tweede hoogste watervallen van Afrika.
ActiviteitenBezoekers kunnen de watervallen bewonderen vanaf verschillende uitkijkpunten, een boottocht maken op de rivier, of een wandeling maken door het natuurgebied.

Wat kan je verwachten?

Een bezoek aan de watervallen van Ouzoud begint meestal op de (betalende) parking bovenaan. Hier zullen de vele gidsen je opwachten die je een rondleiding tot onderaan de watervallen aanbieden. Ze durven behoorlijke bedragen vragen voor een rondleiding, gaande van 150 tot 200dH. Het is echter niet nodig om een gids te nemen, je kan prima de watervallen en de omgeving op eigen houtje verkennen.

Vanaf de parkings kan je de weg naar de watervallen makkelijk herkennen aan de verschillende winkeltjes. Een lange trap met honderden treden brengt je naar de voet van de waterval. De afdaling duurt gemiddeld 10 minuutjes, de terugweg is meestal dubbel zo langzaam. Langs de trap bevinden zich tal van souvenirwinkeltjes alsook restaurantjes die zich op verschillende plateau’s gevestigd hebben, met prachtig uitzicht over de watervallen. Onderweg moet je wel eens plaats maken voor de arme ezeltjes die zware lasten en zelfs toeristen op de rug hebben.

Tip: Bezoek eerst de uitkijkpunten bovenaan de waterval alvorens je afdaalt naar beneden toe.

Boottochtjes bij de waterval

Watervallen van Ouzoud / Cascades d'Ouzoud

Onder aan de voet van de waterval heb je de mogelijkheid om met een bootje dichter tot bij de waterval te varen. Zo’n boottochtje kost 20dH pp. Wees erop voorbereid dat je nat zal worden! Waardevolle spullen bewaar je dus beter bij een vertrouwenspersoon die veilig op de over blijft staan.

Wandeling rondom de watervallen

Er zijn verschillende wandelpaden rondom de Cascades d’Ouzoud die de prachtige omgeving verkennen en u in staat stellen om de watervallen vanuit verschillende hoeken te bewonderen. Een van de meest populaire wandelroutes begint aan de bovenkant van de waterval en laat je langzaam afdalen naar de rivieroever.

Beneden langs de oever vind je talloze gezellige plekjes waar je langs het water kan genieten van een lekkere muntthee, vers fruitsap of een heerlijke tajine. Je zal zien dat hier ook verschillende “backpackerscampings” zijn. De sfeer is hier dan ook véél rustiger en gemoedelijker dan aan de voet van de grote waterval.

Voor de meeste toeristen die een dagtrip naar Ouzoud maken rest er vaak niet genoeg tijd om deze wandeling te maken en te genieten van deze verborgen plekjes. Het is daarom des te meer het overwegen waard om een nacht in Ouzoud te blijven slapen.

Ouzoud

Zwemmen

De rivier nabij de watervallen is uiteraard ook een populaire plek om te zwemmen. Ideaal om tijdens de warme zomerdagen even af te koelen in het water. Aan de voet van de grote waterval heerst er doorgaans nogal een grote drukte, waardoor het niet meteen de beste plek is om te gaan zwemmen. Je kan beter de rivier een stukje stroomafwaarts, waar er talloze kleinere watervallen en zwemplekken aanwezig zijn.

Ligging en bereikbaarheid

De watervallen van Ouzoud bevinden in het Midden-Atlas gebergte op circa 160km ten oosten van Marrakech. Voor een enkele rit moet je toch al snel 3u uittrekken. Reken er dus op dat je voor een dagtrip naar Ouzoud in totaal minstens 6u in de auto / bus of taxi zit.

Ben je van plan om de Ouzoud-watervallen te bezoeken en weet je niet hoe je er moet komen? Geen zorgen, ik heb alle details voor je op een rijtje gezet, zodat je zonder problemen van Marrakech naar de watervallen kunt reizen.

Met de (huur) auto naar de watervallen van Ouzoud

Als je ervoor kiest om met de (huur-)auto van Marrakech naar Ouzoud te reizen, dan duurt de reis ongeveer drie uur. Wanneer je toch de vrijheid van een eigen wagen hebt kan je er net zo goed voor kiezen om hier een nachtje te blijven.

Er zijn verschillende routes die je kunt nemen om er te komen. Een daarvan is om op de N8 richting Benni-Mellal te rijden, die na ongeveer 145 km aftakt naar de P3105 richting Aït Attab. Dit is echter wel een langere route. Een snellere optie is om de N8 te volgen en na ongeveer 120 km af te slaan op de R307. Volg deze weg totdat je de R304 richting Azilal bereikt, en neem dan de P3105 naar Ouzoud.

Met de bus naar Ouzoud

Er is géén directe bus van Marrakech naar Ouzoud. Dat maakt het reizen van Marrakech naar Ouzoud met openbaar vervoer een stuk ingewikkelder. Het is dan werkelijk ook een afgelegen locatie.

Om er te geraken kan je eerst de bus nemen van Marrakech richting Beni-Mellal. Vertel de bus-chauffeur dat je naar Ouzoud wil, hij zal je vervolgens afzetten aan de splitsing met de P3105. Hier kan je dan vervolgens een Grand-Taxi taxi nemen richting Ouzoud.

CTM heeft dagelijks 2 bussen die vanuit Marrakech naar Beni-Mellal vertrekken. De eerste vertrekt om 8u ‘s morgens, de tweede om 13u15. De totale rit duurt 3u30min. De bussen vanuit Beni-Mellal vertrekken om 13u00 en om 16u35 terug naar Marrakech. Tickets kosten 65dH per persoon voor een enkele rit.

Met de Grand Taxi naar Ouzoud

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om met de Grand Taxi vanuit Marrakech naar Ouzoud te reizen. Dit is ongetwijfeld de snelste manier maar ook de duurste. Afhankelijk van hoe goed je kan onderhandelen zal je toch al snel rond de 60-70€ kwijt zijn voor een enkele rit.

De Grand Taxi’s die richting Ouzoud rijden vind je op de taxistelplaats bij Bab Doukkala.

Een group of privé tour naar Ouzoud

Tenslotte kan je er ook voor kiezen om een georganiseerde groepstour of privétour naar de Cascades d’Ouzoud te boeken. Doorgaans is dit de beste manier om een daguitstap naar de watervallen van Ouzoud te maken. Het scheelt je namelijk een hoop geregel voor een taxi en je bent niet afhankelijk van de tijdstippen van de bussen.

De dagexcursies naar Ouzoud vertrekken natuurlijk ‘s ochtends vroeg, zodat je tegen de avond weer in Marrakech bent. Je kan best je tour online reserveren via een platform zoals Viator. Zo ben je zeker dat je de juiste prijs betaald en kan je vertrouwen op de ervaringen van andere reizigers. Lees voor het boeken van een toer dan ook altijd eerst de recensies.

Overnachten in Ouzoud

Watervallen van Ouzoud

Indien je met je eigen vervoer of met de bus reist, kan je best overnachten in Ouzoud. Op die manier heb je tenminste rustig de tijd om de omgeving te verkennen en te genieten.

Riads en hotels in Ouzoud

Hoewel het gebied vrij afgelegen is, zijn er verschillende Riads en Hotels in Ouzoud. Sinds kort is er zelfs een 5 sterren luxe hotel “Borj Les Cascades & Spa” met prachtig uitzicht over de watervallen.

Toen wij ‘s avonds arriveerden met de huurauto, werden we langs overal aangemaand om te stoppen met de vraag of we al een hotel hadden. Dat kan even schrikken zijn als het het niet verwacht, maar het is de gewone gang van zaken daar. Indien je hierop in gaat moet je jezelf wel afvragen of je de hotelkamer wel aan de correcte prijs krijg en niet extra moet betalen voor de commissie van degene die je geronseld heeft.

Het is dus aangeraden om op voorhand je hotel te reserveren, zodat je zeker bent dat je de correcte prijs betaald.

Campings in Ouzoud

Zowel op het plateau als in het dal vind je verschillende campings. Voor reizigers die hun eigen vervoer hebben is Camping Zebra een aanrader. Deze gemoedelijke camping is gelegen langs de weg P3105, net buiten het dorpje, maar nog steeds op wandelafstand naar de watervallen.

Langs het water, in de vallei, bevinden zich ook enkele zogenaamde campings. Deze zijn gericht op backpackers die er hun eigen tentje kunnen opzetten, of een berbertent of hutje kunnen huren.

Foto-album:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *