Marrakech Reisgids
Auto huren in Marrakech

Auto huren in Marrakech

Ben je van plan om vanuit Marrakesh een rondreis door Marokko te maken? Dan kan je natuurlijk ook een eigen auto huren in Marrakesh. Een eigen voertuig betekent natuurlijk de ultieme vrijheid om dit prachtige land op je eigen tempo te verkennen. Zo zit je niet vast aan groepsexcursies met een tourgids, de vaste vertrekuren van de bussen of treinen en moet je ook niet eindeloos onderhandelen met de taxi chauffeurs.

Toch zitten vele reizigers met vragen hierover: Is het wel veilig om met een huurauto door Marokko te reizen? Hoeveel kost het gemiddeld om een week een auto te huren in Marokko? Wat met de verzekering? En wordt ik niet opgelicht? Hieronder vind je een antwoord op al je vragen.

Snelle antwoorden

Auto huren in Marrakech, wel of niet?

Wanneer men voor de allereerste keer naar Marrakesh of Marokko reist, kan je jezelf afvragen of het raadzaam is om een auto te huren om de stad te verkennen. Uiteraard hangt dit af van de individuele reisvoorkeuren. Het openbare vervoer in Marokko is beperkt, maar zeker niet onbestaande. Waar het openbaar vervoer te kort schiet, bieden taxi’s en privé busmaatschappijen een alternatief. De petit taxi is dan ook het aangewezen vervoermiddel om je lokaal in Marrakech te verplaatsen. Voor de meeste toeristen die Marrakech bezoeken in het kader van citytrip of vakantie, is een huurauto overbodig.

Ben je van plan om in de Medina te overnachten? Weet dan dat de kronkelende straatjes in dit oude historische stadsdeel te smal zijn voor auto’s.

Wens je echter enkele dagtrips of excursies te plannen naar de bezienswaardigheden nabij Marrakech, of zelfs een rondreis door Marokko vanuit Marrakesh, dan is het zeer interessant om een huurauto te boeken. Een eigen huurwagen biedt je namelijk de ultieme vrijheid om te reizen op je eigen tempo. Bovendien scheelt het een pak tijd en moeite om een groepsexcursie, taxirit of bus te regelen.

Waar een auto huren in Marrakech?

Uit eigen ervaring kan ik alleen maar aanraden om ruim op tijd en online een auto te huren in Marrakech. Zo krijg je niet alleen de beste deal, maar verspil te ter plaatse ook geen kostbare tijd en voorkom je eventuele problemen die kunnen opduiken als je ter plekke je waarborg moet betalen.

Persoonlijk raad ik de website “Discover Cars” aan om een huurauto in Marrakech te vinden. Deze website vergelijkt namelijk alle grote maar ook lokale verhuurbedrijven zodat je de beste deal kan vinden. Uit mijn eigen tests leverde discover cars ook telkens goedkopere alternatieven dan andere vergelijkingssites. Je kan de tool hieronder gebruiken om je huurauto in Marrakech te vinden.

Waar moet je op letten als je een auto huurt in Marrakech?

Een auto huren in een vreemd land waar je de taal niet spreekt is vaak spannend, zeker wanneer je sommige horrorverhalen hoort. Daarom zijn er enkele belangrijke zaken waar je altijd moet op letten bij het afsluiten van een huurovereenkomst, om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Bijvoorbeeld:

 • Kan de waarborg op je bankkaart gereserveerd worden, of moet je deze nog ter plekke betalen?
 • Is er een limiet op het aantal kilometers dat je mag rijden? Zoja, wat is de extra kost per 100km?
 • Is een 2e bestuurder inbegrepen in de prijs, of kost dit extra?
 • Is de brandstoftank vol of leeg bij vertrek?

Tips voor het huren van een auto in Marokko

Wees tijdens het afsluiten van het huurcontract en afhalen van de wagen ook altijd aandachtig, ook al heb je een lange vlucht achter de rug. Door slechte of onduidelijke afspraken val je namelijk al sneller ten prooi van ongewenste oplichtingspraktijken. Je wil namelijk voorkomen dat jij ten onrechte moet opdraaien voor schade aan het voertuig door derden. Hier enkele belangrijke tips:

 • Neem sowieso een aanvullende verzekering voor glasbreuk. De kans dat je onderweg een sterretje in je ruit oploopt is hier vele malen groter dan hier in Nederland en België.
 • Bij het oppikken van het voertuig moet er altijd, verplicht, de staat van het voertuig beschreven worden. Dit omvat de kilometerstand, brandstofniveau, maar ook de staat van het voertuig.
  • Vaak gebeurt dit op een schets van de wagen waar wat streepjes op getrokken worden. Controleer dit nauwkeurig met de verhuurder.
  • Vertrouw je het zaakje niet? Maak dan zelf ook uitgebreid foto’s.
  • Zorg dat je een kopie van het schaderapport + handtekening mee krijgt van de verhuurder om latere discussies te vermijden
  • Maak bij het vertrek een foto van de kilometerstand en brandstofniveau om latere discussies te vermijden.
 • Heb je onderweg pech, krijg je een waarschuwingslampje, of merk je een onverwachts gebruik? Meldt het dan direct met de verhuurder.

Het verkeer in Marrakesh

Marrakech telt meer dan 900.000 inwoners en zoals je kan verwachten van een stad van die omvang, kan het verkeer nogal chaotisch en druk verlopen. De weg-infrastructuur is over het algemeen wel tamelijk goed. Echter lang niet overal is er genoeg ruimte om te delen met alle weggebruikers, waardoor het uitkijken geblazen is voor de talloze roekeloos overstekende voetgangers, bromfietsers maar ook voor de occasionele ezel met kar. Bovendien neem niet iedereen het zo nauw met de verkeersregels zoals we hier gewend zijn. Je kan hier dus maar beter over de nodige dosis rijervaring beschikken wanneer je in Marrakech achter het stuur kruipt. Maar hetzelfde geldt ook voor vele Europese grootsteden.

Auto rijden in Marokko:

Het laatste decennia heeft Marokko behoorlijk veel geïnvesteerd in een goede weg infrastructuur. Ik was dan ook aangenaam verbaasd toen ik in 2018 voor het eerst een roadtrip door Marokko maakte.

Toch moet gezegd zijn dat je hier vaker potentieel gevaarlijke weg-situaties kan tegenkomen. Dit op manieren die we in Nederland of België helemaal niet gewend zijn. Het is er namelijk allemaal wat chaotischer en minder strict georganiseerd dan hier. Ook het rijgedrag van de lokale bevolking in combinatie met de unieke mix van trage en snelle weggebruikers speelt hier een rol in.

Het vrachtverkeer bestaat voornamelijk uit overbeladen oude voertuigen, die het verkeer ophouden. Vooral in de kronkelende wegen van berggebieden zoals de Atlas, zorgt dit wel eens voor gevaarlijke inhaalmanoeuvres in de bochten.

Als chauffeur moet je dus wel duidelijk over de nodige ervaring beschikken om op al deze nieuwe situaties te kunnen anticiperen. Iemand die thuis al onzeker is in het verkeer kan beter niet zelf rijden tijdens een roadtrip door Marokko. Beschik je toch over de nodige rijervaring en vertrouwen, dan is het werkelijk een prachtige belevenis om op deze manier het land te verkennen.

Tips voor reizen met de auto in Marokko:

Vermijd ten allen tijde om in het donker te rijden. Niet alleen zijn de wegen slecht verlicht, maar de kans is ook groot dat er plots een mens of dier in het donker over de straat loopt.

Onderweg zal je talloze snelheidscontroles tegenkomen. Het is dus belangrijk om je altijd aan de aangegeven snelheid te houden. Indien de politie je betrapt met een snelheidsovertreding dien je deze meteen te betalen. Behalve snelheidscontroles zal je ook verscheidene politiecontroles tegenkomen. In de meeste gevallen kan je als toerist probleemloos door rijden, in zeldzame gevallen moet je even je documenten laten zien. Neem zeker geen lifters mee, om te vermijden dat je ongewenst in de problemen komt bij zo’n politiecontrole. Je weet immers nooit wat men op zak heeft.

Eigen ervaringen met het huren van een auto in Marrakech

Toen wij voor het eerst (last-minute) een auto huurden in Marokko, vonden we dat best wel spannend. Op internet lazen we tal van verhalen die ons bang maakten over de potentiële oplichterspraktijken die erbij gepaard gaan. Een bijkomend probleem was dat we geen credit-card hadden en door de maximum afhaal-limieten bij de geldautomaten moeite hadden om de waarborg te betalen. Beide zaken zijn dus een goede reden om voor je vertrek reeds een auto te huren, via een betrouwbare online partner. Lees daarom ook altijd even goed de reviews van het verhuurbedrijf.

Conclusie

Auto huren in Marrakech is een geweldige manier om Marokko te verkennen. Door de juiste voorbereidingen te treffen en de beste deal te vinden, kunt u zorgeloos genieten van uw reis. Onthoud de aandachtspunten die we in dit artikel hebben besproken en u kunt er zeker van zijn dat u een onvergetelijke ervaring zult hebben in Marokko.