Marrakech Reisgids
Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Als een van de populairste reisbestemmingen in Marokko kent Marrakech natuurlijk vele bezienswaardigheden. Eigenlijk is de gehele medina een bezienswaardigheid op zich, dankzij de rijke mix aan cultuur en geschiedenis alsook de prachtige verborgen architectuur en tuinen. Mijn persoonlijke favoriete tijdsbestedingen in Marrakech zijn dan ook gewoon eindeloos verdwalen in de medina, kuieren door de souks en genieten van het zonnetje onder het genot van lekker eten en drinken bij Place Jemaa-el-Fna.

Hieronder vind je een overzicht van de 10 dingen die je in Marrakech moet gezien hebben.

Medina van Marrakech

De meeste bezienswaardigheden in Marrakech bevinden zich in de zogenaamde “Medina”, het Arabische woord waarmee de historische stadskern in Noord-Afrikaanse steden wordt aangeduid. Zoals je kan verwachten is de medina omringt door een stadsmuur en voorzien van verschillende stadspoorten die toegang geven. Binnenin vormt zich een doolhof aan kronkelende smalle straatjes en steegjes waar je heerlijk kan verdwalen. Daardoor is de medina van Marrakech zelf ongetwijfeld de grootste bezienswaardigheid.

In vergelijking met het modernere Marrakech buiten de stadsmuren, stap je hier een veel authentieker deel van de stad binnen. De straatjes zijn vaak te smal voor auto’s, maar in de plaats daarvan rijden er tal van bromfietsen en karren door de smalle straatjes. Af en toe kom je ook nog wel eens een ezel tegen die gebruikt wordt als lastdier, maar dat is beduidend minder dan in de medina van Fes.

Loop zeker en vast ook eens de kleinere zijstraten in en bezoek de wijken die wat verder gelegen zijn van Place Jemaa-El-Fna en de souks, om het échte leven in de medina te ontdekken.

Place Jemaa el-Fna

Place Jemaa-el-Fna is niet alleen het bekendste plein in heel Marokko, maar wellicht ook het bekendste plein in Noord-Afrika.

Dit grote plein is het bruisende centrum van de medina. Overdag vind je hier een traditionele markt waar verkopers van allerlei origine hun producten aanbieden. Er zijn ook tal van kraampjes die heerlijk vers vruchtensap verkopen. Tevens vind je hier ook verhalenvertellers, muzikanten, dansers, slangenbezweerders en nog veel meer. Tegen de avond valt verandert het plein en worden er tal van voedselkraampjes opgezet, waar je zeer goedkoop kan eten. De drukte op het plein bereikt ‘s avonds z’n hoogtepunt. Hier rondwandelen is dan ook een regelrechte aanval op je zintuigen door alle geuren, kleuren en mensen die je aanklampen om wat te verkopen.

Net omwille van het authentieke karakter en de traditionele verhalenvertellers, muzikanten en performers alsook de marktkraampjes is het geheel een beschermd Unesco Werelderfgoed. Place Jemaa-el-Fna moet je daarom niet alleen eens overdag gezien hebben, je moet het ook ‘s avonds eens beleefd hebben.

De Soeks

Souk des épices

De medina van Marrakech kent verschillende soeks die tal van lokale producten en antieke curiosa verkopen. Lederwaren, zilverwerken, tapijten, kruiden, je vind het hier allemaal.

Shoppen in de Soeks is een hele belevenis op zich. Hier worden namelijk je onderhandeltechnieken getest. Het spelletje gaat als volgt, je toont interesse waarop de verkoper een belachelijk hoge prijs noemt. Vervolgens is het jouw beurt om een belachelijk lage prijs te noemen. Na enkele beurten kom je dan tot een compromis en worden de handen geschud, of bedank je en wandel je verder.

Historische schatten

Marrakech herbergt enkele historische schatten die je betoveren met hun prachtige architectuur en rijke geschiedenis.

Ben Youssef Madrasa

Ooit was dit de grootste islamitische school in Marokko, met een maximumcapiciteit van meer dan 900 leerlingen. De madrasa, zoals een Islamisische school wordt genoemd, werd gesticht in de 14e eeuw. De huidige resterende gebouwen dateren uit de 16e eeuw en vormen een absoluut architecturaal hoogstandje. Je vind er prachtige mozaïeken, gedetailleerde houtkervingen uit ceder en indrukwekkende ornamenten uit gips. De vloeren zijn dan weer bedekt met Italiaans marmer. Niet voor niets wordt de Ben Youssef Madrasa geprezen als een van de mooiste historische bezienswaardigheden in Marrakech.

Tijdens mijn bezoeken aan Marrakech was het gebouw gesloten voor renovaties. Sinds April 2022 is het geheel weer geopend voor publiek.

  • Dagelijks geopend van 9u tot 18u00
  • Entree kost 80dh (circa 8€)

Koutoubia moskee

Deze 12e eeuwse Koutoubia moskee is gelegen op een boogscheut van Place Jemaa-el-Fnaa. Het is de hoogste moskee van Marrakech en daardoor een handig oriëntatiepunt. De moskee zelf is, net zoals nagenoeg alle moskeeën in Marokko, alleen toegankelijk voor Moslims. Echter in de omgeving rondom de Moskee is het aangenaam vertoeven en kan je even ontsnappen aan de drukte van de medina.

Bab Agnaou

Bab Agnaou is een prachtig voorbeeld van Marokkaanse architectuur uit de 12e eeuw. Deze monumentale stadspoort biedt toegang tot de oude medina van Marrakech en was ooit de ingang naar het El-Badipaleis, de thuisbasis van de koninklijke familie. De poort imponeert met zijn fraaie versieringen, waaronder gegraveerde verzen uit de Koran, en is een must-see voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van de stad.

Saadian Tombs / Tombeaux des Saadians

In het hart van de kasbah, het versterkte stadsdeel, vind je de historische graven van de Saadiërs. De Saadiërs zijn de directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Sinds 1557 worden hier de telgen van de Saadische dynastie begraven en telt 156 graven. Deze liggen in een bloementuin omringd door hoge muren die de plaats eeuwenlang voor de buitenwereld verborgen hielden. De plaats is pas sinds 1917 herontdekt. De 66 overdekte graftomben werden versierd met snijwerken van cederhout en Italiaans marmer.

Betoverende tuinen en paleizen

Naast de historische schatten biedt Marrakech ook betoverende tuinen en paleizen die je hart zullen veroveren.

Jardin Majorelle

De Majorelletuin, oftewel Jardin Majorelle in het frans, is gelegen buiten de medina. Deze stijlvolle oase van groen, werd in 1924 ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle en duurde uiteindelijk 40 jaar om te voltooien. Sinds 1949 zijn de tuinen en het atelier van Majorelle opengesteld voor publiek en groeide het uit tot een van de populairste bezienswaardigheden in Marrakech.

Ontelbare toeristen kwamen er over de vloer, waaronder ook de bekende Franse mode ontwerper “Yves-Saint-Laurent”. Deze was zo onder de indruk van de prachtige tuin, dat hij deze in 1980 besloot op te kopen. Na diens overlijden in 2008 werd zijn as in de rozentuin uitgestrooid.

De Jardin Majorelle is een druk bezochte bezienswaardigheid, waar het soms behoorlijk lang aanschuiven kan zijn om binnen te kunnen. Het is dus een kwestie van op tijd arriveren.

Bahiapaleis

Het Bahia Paleis is een paleis en tuinencomplex dat aan het einde van de 19e eeuw werd gebouwd in opdracht van grootvizier Si Moussa. Het paleis wordt beschouwd als een meesterwerk van Marokkaanse architectuur. Het is een van de belangrijkste monumenten van het culturele erfgoed van Marokko. Het paleis werd gebouwd in twee fasen en beslaat een oppervlakte van achtduizend vierkante meter. Het combineert de beste elementen van Marokkaanse en Andalusische architectuur, met in totaal 150 kamers verspreid over een terrein van 2 hectare. Tegenwoordig is het paleis open voor het publiek en is het een van de meest bezochte toeristische attracties in Marrakech.

El-Badipaleis

Ontdek de ruïnes van het 16e-eeuwse El-Badipaleis, een voormalige koninklijke residentie met 360 kamers en een indrukwekkende binnenplaats met vijvers. Deze plek ademt nog steeds de grandeur van het verleden uit en is een must-see voor geschiedenisliefhebbers.

Le Jardin Secret

De verborgen tuin is een uitstekend voorbeeld van de prachtige tuinen waar Marrakech bekend om staat. Gelegen binnenin de oude medina is het hier veel rustiger en minder druk bezocht dan de populairdere “Jardin Majorelle”.

Meer info: https://www.lejardinsecretmarrakech.com/fr/

De Menara tuinen

Wie met het vliegtuig landt in Marrakech, kan de Menara-tuinen al vanuit de lucht zien liggen. Ze werden reeds in de 12e eeuw aangelegd. In de 19e eeuw werden ze gerenoveerd en werd het paviljoen gebouwd. Vandaag de dag zijn ze een populaire trekpleister, waar je kan genieten van het zicht op de bergen in de verte.

Musea in Marrakech

Dar Si Said

Museum Dar Si Said in Marrakech, Marokko, is een uniek museum dat de cultuur en geschiedenis van de stad viert. Het werd gebouwd in de 19e eeuw en herbergt een diverse collectie Marokkaanse tapijten, weefsels, houtwerk, sieraden en meer.

Museé de la Photographie

Het Musée de la Photographie in Marrakech toont een privéfotocollectie van meer dan 8000 originele foto’s uit 1870-1950. Gevestigd in een gerenoveerde riad dicht bij de Ali ben Youssef Madrasa, biedt het museum inzicht in de sociale, culturele en technologische veranderingen in Marokko. Ook presenteert het jongere werken van Marokkaanse fotokunstenaars en historische documentaire films uit de jaren 1950 op de bovenste verdieping.

Bezoekers kunnen na de tentoonstelling ontspannen op het dakterras met prachtig uitzicht op de stad en de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte. Een minder bekende attractie, maar een must-see voor fotografie- en kunstliefhebbers.

Bezienswaardigheden van Marrakech op kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *