Place Jemaa-el-Fna
Place Jemaa-el-Fna

Place Jemaa-el-Fna

Als er 1 plek is in Marrakech die je moet gezien én beleefd hebben is het wel Place Jemaa-el-Fna. Dit historische marktplein is het kloppend hart van de medina. Hier vind je hier tal van marktkraampjes, souvenierwinkeltjes, eettentjes, henna-artiesten en tal van entertainers zoals dansers, muzikanten, verhalenvertellers, slangenbezweerders en nog zoveel meer.

Place Jemaa-el-Fna
Place Jemaa-el-Fna overdag, met op de achtergrond het Atlas-gebergte.

Geschiedenis van het plein

Toen Marrakech in de 11e eeuw gesticht werd, ontwikkelde de stad zich al snel rondom het plein Place Jemaa-el-Fna. Door de gunstige ligging werd Marrakech al snel een belangrijke handelsstad langs de route van de karavaans die door de sahara en atlas-gebergte trokken. Terwijl de medina en stad door de eeuwen heen verder uitgebreid zijn, heeft Place Jemaa-el-Fna zijn oorspronkelijke karakter weten te behouden. Nog steeds is dit plein het kloppend hart van de stad.

Unesco Werelderfgoed

Het plein is een waardevol cultureel erfgoed en is erkend als UNESCO Werelderfgoed vanwege zijn authentieke karakter en traditionele evenementen, zoals verhalenvertellers, muzikanten en artiesten. Een bezoek aan Place Jemaa-el-Fna overdag is al een ervaring op zich, maar pas ‘s avonds komt het plein echt tot leven en betovert het zijn bezoekers.

Jemaa-el-Fna tijdens de avond

Naarmate de zon ondergaat neemt de drukte alleen maar toe op het plein. Zeker tijdens de zomermaanden wanneer het dan pas aangenaam wordt om naar buiten te komen. Bezoekers worden omringd door een bonte stoet van entertainers en verkopers. Terwijl de verhalenvertellers je betoveren met oude legendes, laten muzikanten hun melodieuze klanken weerklinken en zie je kleurrijke dansers hun ritmische bewegingen uitvoeren. Slangenbezweerders verrassen het publiek met hun vaardigheden en in de lucht zweven de geuren van heerlijk eten en kruidige specerijen.

Streetfood op Place Jemaa-el-Fna

Een van de meest opvallende kenmerken van Place Jemaa-el-Fna is de levendige streetfood cultuur die er heerst. Zodra de avond valt, worden talloze voedselkraampjes opgesteld, waar zowel locals als toeristen kunnen genieten van de verrukkelijke Marokkaanse specialiteiten. Van smaakvolle tajines tot geurige couscousgerechten en heerlijke pastilla’s, het aanbod is overweldigend. De prijzen zijn bovendien zeer betaalbaar, waardoor je de kans krijgt om de authentieke smaken van Marrakech te proeven zonder een grote deuk in je portemonnee.

Er zijn ook talloze kraampjes die verse vruchtensappen verkopen. Deze kraampjes zijn van ‘s ochtends tot ‘s avonds geopend. Vaak krijg je eerst nog een proevertje aangeboden, waardoor je de helft van de tijd toch wat anders besteld dan je eigenlijk van plan was. Dat maakt echter niet uit, want in vergelijking met thuis is het spotgoedkoop en smaakt het ook nog eens véél beter dan het fruit we in Nederland en België hebben

Zowel de voedselkraampjes als de vruchtensappenkraampjes hebben geen naam, maar zijn wel allemaal genummerd. Ze hebben ook allemaal hetzelfde aanbod en hanteren dezelfde prijzen. Om zich te onderscheiden van de concurrentie zullen ze verkopers en proppers dus al hun vaardigheden gebruiken om klanten te werven. Gemengd met een gezonde dosis onderlinge concurrentie kan dat vaak tot grappige situaties leiden. We zagen en ervaarden zelf hoe je meteen omringd wordt door verschillende propers als je net even té lang stil staat te twijfelen. Vervolgens halen ze alles uit de kast om je toch naar hun standje te lokken, waar je dan met luid applaus onthaalt wordt.

Café’s en restaurants op Place Jemaa-el-Fna

Zeitung Café, Place Jemaa el-Fna, Marrakech

Langs de omtrek van het L-vormige plein vind je tal van gezellige café’s en restaurants, vaak met panoramische dakterrassen die een spectaculair uitzicht bieden over het levendige plein. Hier kun je genieten van een verfrissende Marokkaanse muntthee terwijl je het spektakel gade slaat en geniet van de warme zonnestralen. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor een heerlijk Marokkaans ontbijt, smakelijke lunch of uitgebreid avondmaal. Hoewel deze etablissementen vaak toeristisch gericht zijn, zijn ze nog steeds zeer betaalbaar en bieden ze een authentieke culinaire ervaring.

Mijn persoonlijke favoriet is Zeitoun Café, gelegen aan de noordzijde van het plein. Niet alleen heb je er een uitstekend uitzicht over het drukke plein, maar is het eten ook zeer lekker De bediening is ook altijd zéér vlot en super vriendelijk. Tijdens de warme zomerdagen hebben ze ook vernevelaars boven de terrassen die voor de nodige verfrissing zorgen.

Ligging van Place Jemaa-el-Fna

Het plein bevindt zich in het hart van de medina en is gemakkelijk bereikbaar te voet. Vanaf Marrakech Airport kun je ook bus 19 nemen, die je dichtbij Place Jemaa-el-Fna afzet.

Enkele handige tips:

  • Laat je niet overweldigen door de vele proppers, maak duidelijk dat je al gegeten hebt / niks nodig hebt.
  • Zonder toestemming foto’s maken wordt zelden tot nooit geapprecieerd
  • Wil je geen slang in je nek of met een aapje op de foto? Blijf er dan niet bij staan.

Conclusie:

Place Jemaa-el-Fna is een must-visit bezienswaardigheid voor iedereen die Marrakech bezoekt. Het is een plek waar cultuur, geschiedenis en levendigheid samenkomen in een betoverende mix die je zal inspireren en verwonderen. Laat je meevoeren door de magie van dit bijzondere plein en ervaar de echte ziel van Marrakech. Ontdek de rijke tradities, proef de heerlijke gerechten en geniet van de bruisende atmosfeer. Een bezoek aan Place Jemaa-el-Fna zal ongetwijfeld een onvergetelijke herinnering worden van jouw reis naar deze betoverende stad.

Lees meer over de Bezienswaardigheden in Marrakech

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *