Marrakech Sahara tours en excursies
Marrakech Sahara tours en excursies

Marrakech Sahara tours en excursies

Wanneer je Marrakech bezoekt, is een reis naar de woestijn een onmisbaar onderdeel van je vakantie. Maar waar kun je het beste naartoe gaan – Erg Chebbi of Erg Chegaga? Hier is een overzicht met aanbevelingen voor woestijntours en informatie over touroperators, prijzen, bestemmingen en wat je moet meenemen.

Woestijn bezoeken vanuit Marrakech: Wat je moet weten

Veel mensen stellen zich voor dat de Sahara woestijn op een steenworp van Marrakech ligt. Daarom zijn ze enthousiast om het zelf te ervaren met een korte excursie naar de woestijn tijdens hun verblijf in Marokko. Helaas is de realiteit nogal anders, aangezien de twee gebieden met de grootste duinen – Erg Chebbi en Erg Chegaga – beide op 8-10 uur rijden van Marrakech liggen.

De reizen zijn behoorlijk inspannend, hoewel de doorgang door het Atlasgebergte en tussen de spectaculaire, met palmbomen bedekte valleien van Draa en Dades een lust voor het oog biedt, met prachtige panorama’s.

Zandduinen, kamelen, Berbertenten, kampvuren en sterrenhemels

Ontelbare reisbureaus bieden korte of langere reizen naar de Saharawoestijn aan. Voor degenen die weinig tijd hebben maar vastbesloten zijn om de duinen te zien, kan een kort bezoek, inclusief een overnachting in een Berbertent, in twee dagen worden voltooid. Dit omvat een vroege ochtendvertrek uit Marrakech, een korte stop in Ait-Ben-Haddou en aankomst in het duinkamp in de vroege avond. Na een nacht in de woestijn keert men de volgende ochtend terug naar Marrakech.

Langere excursies zijn de moeite waard en bieden de mogelijkheid voor meer bezienswaardigheden onderweg. Hoogtepunten zijn onder andere de imposante Todra-kloof of de Taourirt Kasbah nabij Ouarzazate.

Zandduinen: Erg Chebbi of Erg Chegaga?

In Marokko zijn er twee bekende duinzones: “Erg Chebbi” nabij Merzouga in het zuidoosten van Erfoud, en “Erg Chegaga” nabij M’hamid, ten zuiden van Zagora. De duinen zijn bereikbaar via een onverharde weg door het uitgestrekte steenwoestijnlandschap van de Hamada. Meningen verschillen over welk van deze twee duingebieden het mooist is.

Sommigen vinden dat Erg Chegaga meer een authentieke Sahara-sfeer heeft vanwege de afgelegen locatie. Anderen geven de voorkeur aan Erg Chebbi vanwege de nabijheid van de hotels in het nabijgelegen Merzouga.

Woestijntours en excursies naar Merzouga (Erg Chebbi)

De Erg Chebbi-duinen beslaan een gebied van ongeveer 110 vierkante kilometer en liggen vlakbij het dorp Merzouga. De duinen hier zijn zelfs nog kolossaler dan die van Erg Chegaga, met hoogtes tot wel 150 meter. Het lokale gebied is ook meer ontwikkeld, met toeristische accommodaties en faciliteiten in de buurt. Hierdoor trekt het ook meer bezoekers aan. Veel vakantiegangers reizen hier in off-road voertuigen en Four-Wheel Drives. Probeer echter bezoeken aan Erg Chebbi tussen juni en augustus te vermijden vanwege de hoge zomertemperaturen.

Woestijntours en excursies naar Zagora (Erg Chegaga)

De Erg Chegaga beslaat een gebied van ongeveer 150 vierkante kilometer nabij M’hamid en trekt minder toeristen aan dan Erg Chebbi. De indrukwekkende duinen rijzen op tot een hoogte van 100 meter of meer. Vermijd bezoeken tijdens de zomermaanden, van juni tot augustus, vanwege de uitzonderlijk hoge temperaturen. Woestijntours worden georganiseerd door talloze reisbureaus in Marrakech, Ouarzazate, Zagora en M’hamid.

Excursies in de Agafay-woestijn

Voor degenen die zeer beperkt in de tijd zijn, maar toch graag een authentieke woestijnervaring willen beleven, kan een trip naar de Agafay-woestijn het antwoord zijn.

Het minder bekende Agafay-plateau ligt op slechts 30 km afstand van Marrakech. Hoewel bezoekers aan deze woestijn tevergeefs zullen zoeken naar majestueuze zandduinen die 100 meter of meer de lucht in stijgen, kan de uitgestrektheid en omvang van zijn landschap nog steeds worden gewaardeerd.

Benodigdheden voor georganiseerde tours en excursies naar de woestijn

Tijdens de meeste tours zal de daadwerkelijke tijd die je in de woestijn doorbrengt redelijk beperkt zijn. Toch zijn er een paar nuttige dingen die je kunt meenemen om je verblijf in de Sahara aangenamer te maken. Het is het beste om deze items in een oude reistas of een daypack mee te nemen.

Kleding

Bij woestijntours is het raadzaam om shirts met lange mouwen en losse broeken van katoen of linnen te dragen. Overdag zal het erg heet zijn, en je wilt beschermd zijn tegen de zon. Maar na zonsondergang kunnen de temperaturen tot onder het vriespunt dalen. Daarom moet je altijd een warme trui of een fleecejack en wat thermisch ondergoed meenemen.

Wat schoeisel betreft, zouden stevige schoenen en een paar sandalen voldoende moeten zijn. Laat hardloopschoenen met gaasmaterialen thuis, omdat het fijne zand het materiaal kan binnendringen.

Andere uitrusting

  • Slaapzak
  • Waterfles
  • Zonnebrandcrème met hoge SPF, lippenbalsem
  • Zonnebril, hoed
  • Camera (met zandbestendige hoes)
  • Zaklamp met reservebatterijen
  • Toiletartikelen, vochtige doekjes, basis EHBO-kit
  • Toiletrol
  • Plastic zak voor afval

Begrijpelijkerwijs, gezien de onvermijdelijke watertekorten in de woestijn, bieden veel tours geen mogelijkheden om te douchen. In noodgevallen kunnen vochtige doekjes een goede vervanging zijn voor improvisatie op het gebied van hygiëne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *