De Souks

De Souks van Marrakech behoren ongetwijfeld tot de grootste en meest diverse van Marokko. De dynamiek van de medina vertaalt zich in het rijke aanbod van producten met echt authentiek vakmanschap aan de basis.

Souks Marrakech
De Souks van Marrakech tijdens Eid-al-Adha. Een van de weinige momenten dat alle winkeltjes gesloten zijn.

Wat is een Souk?

Een Souk, ook wel Soek genoemd, is een traditionele Arabische markt die vaak buiten plaatsvindt. In grotere steden zoals Marrakech zijn er ook overdekte Souks met al dan niet geïmproviseerde zonwerende overdekkingen bestaande uit riet, bamboe of tentzeilen. In Marrakech noemen ze het gewoon een Souk (Souq), hoewel in andere culturen de term “bazaar” gebruikelijk is.

De Souks in Marrakech bestaan uit talloze winkeltjes langs hoofdstraten die ambachtelijke lokale producten verkopen. Deze producten werden traditioneel aangeleverd door rondtrekkende kameelkaravanen. Achterliggende steegjes bevatten ambachtslui die al generaties lang traditionele producten maken en verkopen in de winkeltjes langs de hoofdstraten.

De Souks zijn het centrum van de lokale economie en trekken inwoners, lokale handelaars, restaurants en toeristen aan die er dagelijks hun inkopen doen. Ambachtslieden hebben zich per ambacht gegroepeerd in bepaalde gebieden, zodat er ook Souks zijn die gespecialiseerd zijn in lederwaren, wol, kruiden en Babouches (typische Marokkaanse slippers). Deze souks bieden vaak goedkopere prijzen dan de algemene souks waar de toeristen passeren.

In tegenstelling tot Europese markten zijn de prijzen in de Souks van Marrakech niet vast, en wordt er over de prijs onderhandeld. Lees onderaan dit artikel tips over hoe je moet onderhandelen tijdens het shoppen in de souks.

Geschiedenis van de Souks van Marrakech

De Souks van Marrakech hebben een rijke geschiedenis en dienden als marktplaats voor lokale bewoners, bedrijven en het grote publiek. Vroeger werden de producten aangeleverd door kameelkaravanen die door de Sahara en Atlasgebergte trokken. Tegenwoordig verkopen lokale handelaars en ambachtslieden er traditionele Marokkaanse producten zoals juwelen, tapijten, lampen, lederwaren, aardewerk, mozaïeken, kruiden, patisserie, kleding en textiel en de traditionele Marokkaanse Babouches.

Waar liggen de Souks in Marrakech?

Marrakech heeft meer dan 18 verschillende Souks waar ruim 40.000 ambachtslieden, verkopers en transporteurs werkzaam zijn. De belangrijkste en grootste Souks bevinden zich in de medina, beginnend ten noorden van Place Jemaa-el-Fna tot aan de Medersa Ben Youssef.

De Souks van Marrakech op kaart:

Op onderstaande kaart zijn een paart van de voornaamste Souks aangeduid op kaart. Echter dit is geen compleet beeld en er zijn meer souks in de medina van Marrakech te ontdekken.

Overzicht van de verschillende souks in Marrakech

Hieronder heb ik er een aantal opgesomd met een korte beschrijving, maar het is zeker en vast geen volledige lijst. Scroll verder naar beneden voor een kaart met daarop de souks aangeduid.

Souk Semmarine

Souk Semmarine is een van de grootste en drukste souks van Marrakech. Ze is vooral populair bij toeristen dankzij het uitgebreide gevarieerde aanbod in een sfeervolle authentieke setting. Je kan deze souk vinden ten noorden van Place Jemaa-el-Fna. Het is een grote (overdekte) hoofdstraat richting de Madrasa Ben-Youssef.

Souk Ablouh: Olijven en geconfijt fruit

Gelegen vlak langs het grote Place Jemaa-el-Fna achter Zeitung Café, bevindt zich de Souk Ablouh. Hier vind je gedroogde kruiden, olijven en de gekonfijte citroenen die in Marrakech beroemd zijn. Desondanks de ligging vlak bij het grote plein, is deze souk geliefd bij de locals omwille van de betaalbare prijzen voor de lekkernijen die je er kan vinden.

Souk Haddadine:

Souk Haddadine wordt ook wel Souk des Ferroniers genoemd. Hier bevinden zich de ambachtslieden die onder andere de prachtige lampenkappen, dienbladeren, kandelaars vervaardigen. Het is een mengeling van winkeltjes en werkplaatsen waar je de eeuwenoude ambachten waar Marrakech bekend om staat zelf kan aanschouwen.

Souk Laghzal: Wol

In deze souk vind je vooral wol-waren zoals truien, jassen en tapijten. De Souk Laghzal is te bereiken vanaf Souk Semmarine rechtsaf naar Place des Epices wandelt. Achter Nomad Restaurant ligt de ingang van de souk verscholen.

Souk des Epices

Souk des épices bevind zich ten Zuid-Oosten van Place Jemaa-el-Fna, niet ver van het El-Badipaleis, in het hartje van de Joodse buurt “Mellah”.

Hier worden allerhande lokale kruiden verhandelt alsook curieuze wondermiddeltjes. De verkopers zullen je hier met veel plezier en een vlotte babbel binnen uitnodigen om je onder het genot van wat muntthee te laten kennis maken met hun unieke aanbod aan kleurrijke kruiden. Van aphrodisiacs, middeltjes tegen het snurken tot lekkere wierook, ze hebben het hier allemaal. Persoonlijk neem ik altijd een voorraadje eucalyptus mee, voor wanneer ik thuis verkouden ben. Natuurlijk kan je hier ook de argan-olie vinden.

Souk des épices
Souk des épices

Shoppen en onderhandelen in de Souks

Shoppen in de Soeks is een hele belevenis op zich. Hier alleen al rondlopen is een ware aanslag op al je zintuigen door de mix van geuren, kleuren en geluiden om je heen. Daarnaast worden je onderhandelingstechnieken ook nog eens flink op de proef gesteld.

Zowat iedere handelaar die de kans krijgt zal je aanspreken, de een al wat opdringeriger dan de andere, maar altijd even vriendelijk. Bij de minste vorm van interesse die je vertoont zal de verkoper vervolgens zijn beste verkooptechnieken gebruiken om je niet met lege handen te laten vertrekken.

Wanneer je besloten hebt om wat te kopen begint natuurlijk het spelletje van onderhandelen. In de souks van de medina hebben de meeste producten immers geen vaste prijs, maar moet je onderhandelen. Dat is traditioneel gezien een heel spelletje dat als volgt gaat. Eerst noemt de verkoper een veel te hoge prijs. Gemiddeld is dat 2 tot 3x het dubbele van het bedrag waarvoor het doorgaans verkocht wordt. Vervolgens is het jouw beurt om een veel te lage prijs te noemen dan je ervoor wil betalen. Na enkele beurten kom je dan tot een compromis en worden de handen geschud, of bedank je en wandel je verder.

De manier waarop je de onderhandeling ingaat en het tegenbod doet is van groot belang. Je moet niet alleen bereid zijn om het spelletje te spelen, maar ook respect tonen voor je tegenspeler. Toon je weinig respect tijdens het onderhandelen, of ben je te zacht dan zal je altijd meer betalen dan iemand anders.

Verblijf je meerdere dagen in Marrakech, dan is het verstandig om de eerste dag niet meteen te gaan shoppen. Je kan beter eerst want rondlopen en wennen aan alles voor je je portefeuille met dirhams opentrekt. De spulletjes die je bij dat ene kraampje tegenkomt zal je vast nog wel elders tegenkomen. Geef alles de tijd zodat je bij verschillende winkeltjes kan onderhandelen om de beste prijs los te krijgen.

Zijn de Souks veilig?

De veiligheid in de Souks van Marrakech is niet anders dan in een Europese winkelstraat. Overal waar veel mensen en toeristen samenkomen is het opletten geblazen voor kleine criminaliteit zoals zakkenrollers. De kans dat je dat in Marrakech overkomt is zeker niet groter dan op een andere toeristische bestemming.

Net zoals op andere toeristische trekpleisters loopt er in de souks ook “toeristische politie” in burgerkledij rond. Je zal er als toerist weinig van merken, maar ze zijn op alles voorbereid.

Zelf heb ik me nog nooit een moment onveilig gevoeld in de Souks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *