Overnachten in de Medina van Marrakech: Alles wat je moet weten
Overnachten in de Medina van Marrakech: Alles wat je moet weten

Overnachten in de Medina van Marrakech: Alles wat je moet weten

Wat is de Medina?

De term Medina wordt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gebruikt om een historische ommuurde stad aan te duiden. De Medina van Marrakech is dus het oude stadscentrum, bestaande uit een doolhof van kronkelende straatjes en steegjes.

Binnen de medina vindt je tal van historische gebouwen met traditionele architectuur. Ook vind je hier de kleurrijke souks waar traditionele producten verhandeld worden.

Het overgrote deel van de medina is autovrij, simpelweg omdat de straatjes te smal zijn. Dat betekent dus dat je het laatste stuk naar je verblijfplaats te voet moet afleggen!

>> Lees hier alles over de Medina van Marrakech

Wat is een Riad?

Interieur van een riad in de medina van Marrakech

Als je op zoek bent naar een hotel in Marrakech, dan is de term “riad” iets wat je vaak tegenkomt. Maar het is eigenlijk geen apart type hotel of guesthouse, het verwijst simpelweg naar de bouwstijl waarin het hotel is gebouwd. Riads waren traditioneel de luxueuze huizen van de welgestelde burgerij, gebouwd rond een centrale open binnenplaats, het zogenaamde “atrium”. Deze bouwstijl zorgt voor koelte en ventilatie tijdens de hete zomermaanden. Een vergelijkbaar type accommodatie dat je in Marrakech vaak tegenkomt is een “dar”. Dit zijn ook voormalig woonhuizen, maar vaak kleiner dan een riad. Riads zijn vaak gelegen in de Medina en bieden gasten een oase van rust in het drukke stadscentrum.

Waarom in de Medina van Marrakech overnachten?

Overnachten in de Medina van Marrakech biedt een authentieke Marokkaanse ervaring die je nergens anders in de stad kunt vinden. Je zult worden omringd door traditionele gebouwen, lokale markten en eetgelegenheden. Het is de perfecte plek om de lokale cultuur te ervaren en om de echte smaak van Marrakech te proeven.

Een oase van rust in de drukke Medina

De Medina van Marrakech kan overweldigend zijn voor nieuwe bezoekers. Het is een doolhof van smalle straatjes en steegjes en kan erg druk zijn. Sommige reizigers geven aan dat ze niet willen overnachten binnen de Medina omwille van de drukte, toch is dit onterecht. Door te overnachten in de Medina, kun je deze drukte vermijden en in alle rust genieten van de schoonheid van de oude stad.

Ervaar de luxe van een Riad

Achter de sobere rode gevels in de smalle steegjes, liggen vaak prachtige architecturale pareltjes verborgen. Door te overnachten in een Riad, kun je de luxe en de schoonheid van deze gebouwen ervaren.

De meeste Riads bieden gasten ook een zwembad of een hammam, waar je helemaal tot rust kunt komen. Daarnaast beschikken ze over de nodige moderne faciliteiten zoals wifi en airco.

Genieten op de dakterrassen van Marrakech

Dakterrassen in de medina van Marrakech

Een van de hoogtepunten van Marrakech zijn de dakterrassen met uitzicht over de stad. Door te overnachten in de Medina, heb je gemakkelijk toegang tot deze dakterrassen en kun je genieten van het uitzicht terwijl je ontspant met een kopje Marokkaanse muntthee. Tijdens de warme zomermaanden vormen de dakterrassen ‘s avonds vaak tot laat in de nacht een sociale ontmoetingsplek voor reizigers.

Wat zijn de nadelen?

Voor vele reizigers is het overnachten in de medina van Marrakech een unieke en onvergetelijke ervaring. Maar zoals met iedere reisbestemming, kan het voor sommige reizigers ook wel eens tegenvallen. Iedereen beleeft het natuurlijk anders, wat voor de een een klein nadeel is kan voor de ander als veel storender ervaren worden. In vele gevallen heeft het echter ook met de verwachtingen te maken.

Het is dan ook belangrijk om goed te beseffen dat je in een oud en drukbezocht historisch stadsdeel verblijft. Dit brengt automatisch enkele zeer logisch verklaarbare problemen met zich mee, die nu eenmaal horen bij het dagelijkse leven in de Medina van Marrakech.

Hieronder enkele vaak gehoorde klachten van reizigers betreffende het overnachten in de medina:

De luide gezangen in de ochtend

Zoals dat gebruikelijk is in Moslimlanden, wordt er 5x per dag opgeroepen tot gebed. Er klinken dan luide gezangen uit de speakers van de moskeeën. Afhankelijk van de tijd van het jaar is de eerste oproep tot gebed al tussen 5u en 6u in de ochtend. De kans is dus bestaande dat je ‘s ochtends vroeg reeds gewekt wordt. Je kan maar beter gewaarschuwd zijn, voordat je wakker wordt met een ochtendhumeur.

De kans op ongedierte

Op drukbezochte drukbezochte toeristische bestemmingen zijn bedwantsen een veel voorkomende klacht en in Marrakech is dat niet anders. Deze kleine insecten leven in de bedden / matrassen van hotels en zijn voornamelijk ‘s nachts actief. Een beet van een bedwants levert een klein bultje op en kan soms aardig jeuken. Reizigers brengen ze onbedoeld mee, waardoor ze zich probleemloos kunnen verspreiden en eenmaal ze aanwezig zijn is het zeer moeilijk om ze te bestrijden.

Indien je bedwantsen aantreft is het aan te raden om aan het personeel nieuwe lakens of zelfs een andere kamer te vragen. Mocht dit niet tot de mogelijkheden behoren, dan is het zeker het overwegen waard om de overnachting te cancelen en elders een kamer te boeken.

De medina is een oude historisch stadscentrum; gelegen in een warm klimaat waardoor ook kakkerlakken helaas onvermijdelijk zijn. Gelukkig doet men er alles aan om dit probleem in te perken, toch is het niet ondenkbaar dat je tijdens je verblijf eens een kakkerlak ziet. Dit is echter geen maatstaf voor de netheid en hygiëne van het verblijf, zelfs in de schoonste luxe verblijven kan er wel eens ongewild een kakkerlak opduiken. Het probleem is trouwens ook niet specifiek aan alleen de medina gebonden, ook elders buiten het stadscentrum kunnen deze evengoed voorkomen.

Tijdens mijn bezoeken aan Marrakech vond ik het aantal kakkerlakken trouwens reuze meevallen, slechts heel sporadisch zagen we er eentje op straat. Dat is een heel verschil met onze ervaringen in Fez, waar we ze zowel op straat als in het hotel zagen.

Soms onbetrouwbare waterleiding

De medina van Marrakech is een oud en drukbevolkt stadsdeel. Sommige gebouwen zijn wel honderd jaar oud. Ook voor de aardbeving van 2023, werd er op vele plekken gebouwd en verbouwd. Desondanks de vele verbeteringswerken aan de infrastructuur, is de waterleiding niet altijd overal even betrouwbaar.

Het grote merendeel van de toeristen zal hier weinig of geen last van ervaren. Soms kan het wel eens voorvallen dat er lokaal ergens problemen zijn met de waterleiding. Het hotel of de riad waar je verblijft kan hier weinig aan doen. Voor vele locals is het een deel van het leven in de medina. Doch voor toeristen, zeker die met kinderen reizen, is dat echter niet altijd even aangenaam.

Weinig speelruimte voor kinderen

Wie met kinderen reist die speelruimte nodig hebben om te ravotten, is een verblijf in de medina niet altijd de ideale optie. De meeste riads bieden namelijk weinig speelruimte en ook buiten de riad, in de kronkelende straatjes van de medina, is er nauwelijks speelruimte te vinden. Er zijn wel verscheidene riads met zwembad en airco te vinden, doch hou er rekening mee dat luid spelende kinderen rond het zwembad vaak niet gewaardeerd worden.

Eigen ervaringen

Tijdens mijn verblijven in Marrakech koos ik er altijd bewust voor om in de Medina te overnachten. Eenmaal hebben we de pech gehad om bedwantsen aan te treffen en na een slapeloze nacht zijn we dan ook onmiddellijk verhuisd naar een andere riad. Eventuele kakkerlakken zijn gelukkig altijd ver buiten ons zicht gebleven in Marrakech, dit in tegenstelling tot andere steden zoals in Fez.

Voor mijn volgende reis naar Marrakech zal ik dan ongetwijfeld ook weer opteren voor een overnachting in de Medina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *