Alcohol in Marrakech
Alcohol in Marrakech

Alcohol in Marrakech

Plan je een reis naar Marokko en vraag je je af of je alcohol in Marrakech kunt drinken? Hier is alles wat je moet weten!

Vanwege de cultuur en religie is alcohol in Marokko niet zo gebruikelijk als in Nederland of België. Dit betekent dat het niet zo gemakkelijk is om te vinden. Maar op de vraag “kan je alcohol drinken in Marrakech?”, is het korte antwoord ja.

Het is mogelijk om in Marrakech alcohol te vinden en te consumeren, maar het is niet overal te vinden en er is een bepaalde etiquette die je moet respecteren. In dit artikel leggen we alles uit over alcohol in Marrakech, waar je het kunt vinden, hoeveel het kost en meer.

Alcohol in Marrakech

Alcohol in Marokko

Marokko is een Islamitisch land. Het is algemeen bekend dat de Koran het gebruik van alcohol verbied voor moslims. De overgrote meerderheid van de Marokkanen houdt zich hier dan ook aan. Alcohol wordt in Marokko vooral geconsumeerd door toeristen en expats.

Tijdens mijn reizen in Marokko heb ik dan ook nooit iemand van de lokale bevolking alcohol zien drinken. Slechts 1 iemand bekende wel graag eens wat te drinken, dat was tevens ook het meest louche figuur die we de hele reis hebben gezien.

De wetgeving rond alcohol in Marokko

Wie vreest als een crimineel behandeld te worden omwille van een glaasje bier of wijn kan ik alvast gerust stellen. Het is niet illegaal om alcohol in Marokko te drinken als niet-Marokkaan. Wél moet je goed opletten waar en hoe je dat doet. Alcohol drinken in het openbaar wordt niet getolereerd. Je moet het dus in de privé sfeer doen, of in een aangewezen bar en restaurant waar men alcohol serveert.

Openbare dronkenschap wordt absoluut niet getolereerd. Zo is het verboden om vb sportwedstrijden bij te wonen als je onder invloed bent van alcohol. Op de luchthaven van Marrakech zagen we zelf hoe een (irritante) dronken man, door de politie werd aangehouden voor openbare dronkenschap. Voor rijden onder invloed heerst er een absolute nultolerantie in Marokko.

Waar kan je alcohol in Marrakech kopen?

Binnen de Medina (het oude stadsdeel) zal je geen shops vinden waar je alcohol kan kopen. In de modernere stadsdelen zoals Gueliz en Hivernage kan je wel enkele plaatsen vinden waar je zowel geïmporteerde als lokaal geproduceerde alcoholische dranken kan aanschaffen. Hieronder een overzicht:

Supermarkten

In de lokale Carrefour supermarkten kan je vaak een klein aanbod alcoholische dranken vinden. Net buiten de medina zijn er 2 Carrefour-supermarkten, waarvan de ene vlakbij “Bab Nknob” ligt en de andere tussen Bab Kbour Chou en de Majorelletuin. Ook in Gueliz vind je een Carrefour-supermarkt schuin tegenover het station, langs de Boulevard Mohamed VI. Tenslotte kan je er ook een vinden in het Menara Shopping Centre.

Gespecialiseerde drankenwinkels

In het moderne stadsdeel “Gueliz” kan je ook enkele gespecialiseerde shops vinden waar men alcoholische dranken verkoopt. Deze bevinden zich voornamelijk rondom Avenue Mohammed V en in de “Marche Couvert Central”.

Bars & Restaurants

Binnen de oude medina wordt alcohol alleen in de duurdere restaurants geserveerd die gericht zijn op toerisme. In de nieuwe stad, rondom Gueliz, zijn er echter meer restaurantjes en bars waar het geserveerd wordt. Vaak ook nog eens een stuk goedkoper dan in de Medina. Ook in de grotere internationaal gerichte hotels en resorts zal je een flesje wijn of een biertje kunnen bestellen.

Het wordt niet altijd duidelijk geadverteerd of men alcohol serveert. Maar je hoeft zeker niet beschaamd te zijn om je te informeren naar de beschikbaarheid.

Tips voor alcoholconsumptie in Marrakech

  • Vermijd om alcohol te drinken op openbare plaatsen
  • Vermijd openbare drinkenschap!
  • Proef zeker eens een van de lokale wijnen of biertjes!

Zelf alcohol meenemen naar Marokko

Alhoewel de wet niet geheel duidelijk is, kunnen toeristen maximum 1l alcohol het land binnen brengen. Bij aankomst op de luchthaven wordt je bagage gescand, dus neem zeker niet meer dan 1 fles wijn mee, wil je problemen vermijden.

Berber Whiskey

Ongetwijfeld zal je tijdens je reis van iemand de vraag krijgen of je “Berber Whiskey” wil drinken. Wie denkt een drankje met whiskey te krijgen komt bedrogen uit; de berber bevolking noemt de traditionele muntthee namelijk lachwekkend “Berber Whiskey”. Met dezelfde knipoog als ze een paard en kar ook wel eens “Berber Mercedes” noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *